Szczekuszkowate

Szczekuszkowate (Ochotonidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 32 gatunki. W Polsce nie żyją gatunki z rodziny szczekuszkowatych.

Wygląd

Zwykle mają niewielkie rozmiary ciała. Ogon jest szczątkowy. Od zającowatych różnią się krótszymi kończynami tylnymi oraz krótkimi uszami.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Szczekuszka ałtajskaSzczekuszka ałtajska

Ochotona alpina

Szczekuszka północna to ssak z rodziny szczekuszkowatych żyjący w tundrze. Ciało pokryte futrem żółto-szarym, które na zimę staje się ciemniejsze.


Szczekuszka północnaSzczekuszka północna

Ochotona hyperborea

Szczekuszka północna (Ochotona hyperborea) to gatunek ssaka z rodziny szczekuszkowatych. Ubarwienie jasnobrązowe. Latem wierzch jest szarobrązowy, rudawy, boki i spód jaśniejsze.





Inne gatunki

  • szczekuszka srebrzysta (Ochotona argentata)
  • szczekuszka chińska (Ochotona cansus)
  • szczekuszka obrożna (Ochotona collaris)
  • szczekuszka czarnowarga (Ochotona curzoniae)
  • szczekuszka dauryjska (Ochotona dauurica)
  • szczekuszka rudoucha (Ochotona erythrotis)
  • szczekuszka bhutańska (Ochotona forresti)
  • szczekuszka piargowa (Ochotona gaoliogongensis)
  • szczekuszka długonosa (Ochotona gloveri)
  • szczekuszka himalajska (Ochotona himalayana)
  • szczekuszka skalna (Ochotona hoffmanni)
  • szczekuszka syczuańska (Ochotona huangensis)
  • szczekuszka urwiskowa (Ochotona iliensis)
  • szczekuszka murawowa (Ochotona koslowi)
  • szczekuszka płowa (Ochotona ladacensis)
  • szczekuszka wielkoucha (Ochotona macrotis)
  • szczekuszka mandzurska (Ochotona mantchurica)
  • szczekuszka łąkowa (Ochotona muliensis)
  • szczekuszka czarna (Ochotona nigritia)
  • szczekuszka norowa (Ochotona nubrica)
  • szczekuszka mongolska (Ochotona pallasii)
  • szczekuszka stepowa (Ochotona princei)
  • szczekuszka amerykańska (Ochotona princeps)
  • szczekuszka malutka (Ochotona pusilla)
  • szczekuszka nepalska (Ochotona roylei)
  • szczekuszka rdzawa (Ochotona rufescens)
  • szczekuszka turkiestańska (Ochotona rutila)
  • szczekuszka górska (Ochotona thibetana)
  • szczekuszka stokowa (Ochotona thomasi)
  • szczekuszka jenisejska (Ochotona turuchanensis)

Występowanie i środowisko

Obecnie zamieszkują wschodni kraniec Europy (w Polsce tylko kopalne szczątki), Azję i północną część Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Szczekuszkowate są odporne na niskie temperatury. Prowadzą dzienny tryb życia. Niektóre gatunki zapadają w płytki sen zimowy. Żyją samotnie lub w koloniach.

Morfologia i anatomia

Kończyny przednie tych ssaków mają po 5 palców, tylne po 4.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na wiosnę i lato. Przystępują do rozrodu 2-3 razy w roku. Ciąża trwa około 30 dni. Samica rodzi 3-4 młode, które są niedołężne, nagie i ślepe.

Pożywienie

Odżywiają się roślinami. Gromadzą zapasy na zimę susząc na słońcu trawy i zioła. Zaniepokojone gwiżdżą i szczekają.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Wielka Encyklopedia Przyrody. Ssaki, ISBN 83-7079-784-9, MUZA SA 1997
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-126
Data aktualizacji artykułu: 2022-08-19



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.