Logo Media Nauka

Szczekuszka północna (Ochotona hyperborea)
© asb63 - stock.adobe.com

Szczekuszka północna

Szczekuszka północna (Ochotona hyperborea) to gatunek ssaka z rodziny szczekuszkowatych. Ubarwienie jasnobrązowe. Latem wierzch jest szarobrązowy, rudawy, boki i spód jaśniejsze.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje na Dalekim Wschodzie i Syberii, na terenach górskich.

Tryb życia i zachowanie

Gromadzi zapasy na zimę (siano).

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 16 cm.

Pożywienie

Zjada trawy i gałązki drzew i krzewów.

Rozmnażanie

Rozmnaża się dwa razy do roku. Samica rodzi 3-8 młodych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To gatunek podobny, choć mniejszy, od szczekuszki ałtajskiej, dla której w niektórych źródłach można znaleźć taką samą polską nazwę gatunkową.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-08-07, GAT-3881


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaSzczekuszka ałtajska
Ochotona alpina
Szczekuszkowate
Szczekuszkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.