Logo Serwisu Media Nauka

Szczekuszka północna
(Ochotona alpina)

Szczekuszka północna (Ochotona alpina) to ssak z rodziny szczekuszkowatych. Ciało pokryte futrem żółto-szarym, które na zimę staje się ciemniejsze.

Szczekuszka północna (Ochotona alpina)
© Daniel Prudek - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Szczekuszka północna (Ochotona alpina)
Nazwy obce
angielska: Alpine Pika, Altai Pika
niemiecka: Altai-Pfeifhase
francuska: Pika de l'Altaï, pika alpin
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1773)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Szczekuszka północna - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 17 cm do 25 cm
Podgatunki
Wyróżniamy 4 podgatunki:
O. a. alpina,
O. a. changaica,
O. a. cinereofusca,
O. a. sushkini
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Zajęczaki (Lagomorpha)
Rodzina: Szczekuszkowate (Ochotonidae)

Występowanie i środowisko

Syberia po tundrę, Kamczatkę, Sachalin, Mongolię, północno-wschodnie Chiny, Japonię, zachodnia część Ameryki Północnej. Północny Ural. Góry, najczęściej południowe i zachodnie stoki. Sięga w strefę alpejską.

Tryb życia i zachowanie

Zajmuje gotowe nory ssaków, rzadziej kopie własne. Gromadzi zapasy żywności na zimę, chowając pokarm między kamieniami lub w norach.

Pożywienie

Zjada soczyste części roślin.

Rozmnażanie

Wyprowadza dwa mioty w roku. Samica rodzi jednorazowo 4-6 młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-12, GAT-296







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.