Logo Media Nauka

Szczudłak zwyczajny (Himantopus himantopus)
© Erni - Fotolia.com

Szczudłak zwyczajny

Szczudłak zwyczajny, szczudłak (Himantopus himantopus) to gatunek ptaka z rodziny szczudłonogów. W szacie godowej samca występuje czarne upierzenie wierzchu głowy, karku i grzbietu oraz skrzydeł. Poza popielatym ogonem reszta upierzenia jest biała. Samica zamiast czarnego koloru plam ma kolor ciemnobrązowy. W szacie spoczynkowej ciemne plamy na głowie oraz szyi bieleją. Dziób jest długi, ostro zakończony, czarny. Bardzo długie nogi mają różowawą barwę. Ptak wygląda jakby się poruszał na szczudłach.

Występowanie i środowisko PL

Ptak ten żyje na płytkich brzegach wód słodkich i słonych jezior, najliczniej na półpustyniach i stepach.

Tryb życia i zachowanie

Gatunek występuje w Europie, Azji, Afryce, obu Amerykach i w Australii. Do nas sporadycznie zalatuje. Stwierdzono też wyjątkowo lęgi. Obserwacje możliwe od kwietnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 35-40 cm, rozpiętość skrzydeł 67-80 cm, a ciężar ciała 140-180 g.

Pożywienie

Poluje na owady i mięczaki, a nawet drobne kręgowce wodne.

Rozmnażanie

Gnieździ się kolonijnie na ziemi na skrawku gruntu otoczonego wodą. Samica raz w roku znosi zwykle 4 jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ptak ten podlega w Polsce ochronie ścisłej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-02, GAT-2620

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Szczudłak zwyczajny
    

Wystąpiły obserwacje w Polsce szczudłaków.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSzablodziób amerykański
Recurvirostra americana
ikonaSzablodziób zwyczajny
Recurvirostra avosetta
Szczudłonogi, szczudłakowate
Szczudłonogi, szczudłakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.