Logo Media Nauka

Facebook



Szczudłonogi, szczudłakowate

Szczudłonogi, szczudłakowate (Recurvirostridae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 8 gatunków w 4 rodzajach. W Polsce notowano 2 gatunki z tej rodziny ptaków. Ibisodziób w niektórych źródłach jest zaliczany do odrębnej rodziny.

Wygląd

Cechą charakterystyczną tej rodziny ptaków są bardzo długie nogi, zwykle czerwonawe w przypadku szczudłaków i niebieskawe w przypadku szablodziobów. Palce stóp są spięte błoną pławną w całości lub u nasady palców. Dziób jest również dość długi, prosty, u niektórych gatunków wygięty ku górze. Nie występuje dymorfizm płciowy ani sezonowy. Słabo zaznaczony jest dymorfizm wiekowy. Upierzenie czarno-białe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Szablodziób amerykańskiSzablodziób amerykański

Recurvirostra americana

Szablodziób amerykański (Recurvirostra americana) to gatunek ptaka z rodziny szczudłonogich. Upierzenie jest czarno-białe. W szacie godowej głowa, szyja i pierś stają się pomarańczowobrązowe. Ptak ten ma długi, wygięty ku górze dziób.


Szablodziób zwyczajnySzablodziób zwyczajny PL Lęgowy sporadycznie Zalatujący  ! 

Recurvirostra avosetta

Szablodziób to rzadki w naszym kraju, tylko sporadycznie zalatujący do nas przedstawiciel szczudłonogów. Wierzch głowy, kark, końce skrzydeł, paski na lotkach są czarne.


Szczudłak zwyczajnySzczudłak zwyczajny PL Lęgowy sporadycznie Zalatujący  ! 

Himantopus himantopus

Szczudłak zwyczajny to gatunek ptaka z rodziny szczudłonogów. W szacie godowej samca występuje czarne upierzenie wierzchu głowy, karku i grzbietu oraz skrzydeł. Poza popielatym ogonem reszta upierzenia jest biała.





Inne gatunki

  • szczudłak australijski (Cladorhynchus leucocephalus)
  • szczudłak czarny (Himantopus novaezelandiae)
  • ibisodziób (Ibidorhyncha struthersii)
  • szablodziób andyjski (Recurvirostra andina)
  • szablodziób australijski (Recurvirostra novaehollandiae)

Występowanie i środowisko

Występują nad brzegami słonych wód, także słodkich i górskich rzek Eurazji, Afryki i Australii, a także w obu Amerykach.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te brodzą w płytkiej wodzie w poszukiwaniu pokarmu. Potrafią pływać. Są wędrowne lub osiadłe.

Rozmnażanie

Gniazdują na ziemi, zawsze w pobliżu wody. Niektóre gatunki gnieżdżą się w koloniach. Wszystkie gatunki przejawiają silny terytorializm. Samica składa 3-4 jaja, które wysiaduje z samcem na zmianę. Pisklęta są zagniazdownikami. Już po 1 dniu opuszczają gniazdo.

Pożywienie

Zjadają wodne bezkręgowce, w tym mięczaki, skorupiaki, owady, pierścienice, a także drobne rybki i kijanki, które zdobywają w głębszej wodzie. Szablodzioby przeszukują czułym na dotyk dziobem muł w poszukiwaniu zdobyczy.

Ochrona i zagrożenia

Szczudłak czarny jest krytycznie zagrożony wymarciem. W pewnym momencie na świecie żyło zaledwie 18 par lęgowych.

Ciekawostki

Poza flamingami nogi szczudłaków są najdłuższe w stosunku do pozostałych wymiarów ciała ze wszystkich ptaków.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

          Szablodziób zwyczajny: Trwa okres lęgowy szablodzioba zwyczajnego (poza naszym krajem)
    Szczudłak zwyczajny: Wystąpiły obserwacje w Polsce szczudłaków.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2015-03-10, RODZ-273



 

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?




Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.