Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Szablodziób zwyczajny, szablodziób
(Recurvirostra avosetta)

Szablodziób zwyczajny (Recurvirostra avosetta) to ptak o kontrastowym, biało-czarnym upierzeniu, z długimi, niebieskawymi nogami, czarnym, długim, zakrzywionym ku górze dziobem. Wierzch głowy, kark, końce skrzydeł, paski na lotkach są czarne. Palce stóp są spięte u nasady błonami pławnymi. Brak dymorfizmu płciowego. Czerń u młodych ma brązowy odcień.

Szablodziób zwyczajny, szablodziób (Recurvirostra avosetta)
© Wolfgang Kruck - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Szablodziób zwyczajny, szablodziób (Recurvirostra avosetta)
Nazwy obce
angielska: Pied Avocet, Avocet
niemiecka: Säbelschnäbler
czeska: Tenkozobec opačný
francuska: Avocette à tête noire
hiszpańska: Avoceta común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Szablodziób zwyczajny, szablodziób - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 43 cm do 48 cm
Ciężar: od 290 g do 400 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Szczudłonogi, szczudłakowate (Recurvirostridae)
Głos
Jest hałaśliwy w okresie lęgowym. Odzywa się różnymi głosami. Poza okresem lęgowym jest milczący.
Jaja
Jaja są jasnobrązowe nakrapiane ciemnymi plamkami.

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie, w północnej Afryce, oraz w północnej i środkowej Azji. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Obserwowany u nas sporadycznie. Ptaki te można obserwować na morskich plażach, słonych jeziorach w płytkiej wodzie.

Tryb życia i zachowanie

Przebywa w małych grupkach lub samotnie. Brodzi w płytkiej wodzie w poszukiwaniu pokarmu lub pływa po jej powierzchni. Gdy brodzi, wysoko i dystyngowanie unosi nogi, porusza przy tym na boki głową. Jest ptakiem wędrownym i osiadłym w niektórych rejonach świata. Zimuje na wybrzeżach Atlantyku w Europie i w zachodniej części Afryki.

Lata sprawnie z wyprostowanymi nogami.

Pożywienie

Zjada małe skorupiaki, mięczaki, owady, nasiona wodnych roślin.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica składa w maju i czerwcu zwykle 4 jaja. Wysiadywanie trwa 23-25 dni. Jaja wysiaduje samiec na zmianę z samicą.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Niegdyś ptak ten był zagrożony wymarciem. Dzięki programom ochrony udało się uratować gatunek i nie uznaje się go dzisiaj za zagrożonego wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-11, GAT-723


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
szablodziób zwyczajny
    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres lęgowy szablodzioba zwyczajnego (poza naszym krajem)

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.