Szablodziób amerykański

Szablodziób amerykański (Recurvirostra americana) to gatunek ptaka z rodziny szczudłonogich. Upierzenie jest czarno-białe. W szacie godowej głowa, szyja i pierś stają się pomarańczowobrązowe. Ptak ten ma długi, wygięty ku górze dziób w kolorze czarnym. Nogi szaroniebieskawe, dość długie.


Szablodziób amerykański(Recurvirostra americana)
© Ivan Kuzmin - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Północnej, w tym w Ameryce Środkowej. Preferuje tereny bagniste, wybrzeża zbiorników wód słonawych, morskie laguny.

Tryb życia i zachowanie

Za pożywieniem brodzi w płytkiej wodzie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 43-47 cm.

Pożywienie

Poluje na wodne bezkręgowce. Zjada także nasiona roślin wodnych.

Rozmnażanie

Gnieździe się w koloniach, nad brzegami wód. Gniazdo stanowi zagłębienie w piasku, a wyściółka to patyki oraz liście. W zniesieniu 4 jaja. Wysiaduje je samiec i samica przez 22-24 dni. Pisklęta są zagniazdownikami.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-05, GAT-2616




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.