
Szparag lekarski
Szparag lekarski (Asparagus officinalis L.) to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny szparagowatych, popularna jarzyna, uprawiana powszechnie w strefie umiarkowanej, również w naszym kraju. Ma działanie lecznicze.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w południowej części Europy, na Bliskim Wschodzie, w północnej części Afryki, w Azji i Ameryce Północnej. Zdziczała forma rośnie na zboczach, obszarach zaroślowych na południu Polski.
Kwitnie od maja do lipca.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 150 cm.
Łodyga jest rozgałęziona. Kłącze jest grube, ma mięsiste rozłogi. Pędy są białe, gdy rosną pod ziemią, zielone, gdy rosną nad ziemią.
Liście są drobne, łuskowate i igiełkowate.
Kwiaty są drobne, zielonożółte, na długich szypułkach, dzwonkowate.
Owoc to niewielka zielona jagoda, czerwona po dojrzeniu.
Rozmnażanie
Rozmnażanie poprzez nasiona lub podział z karp.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Nie wymaga ochrony.
Ciekawostki
Osobom nie posiadającym genu odpowiedzialnego za rozpad asparaginy szparag nadaje charakterystyczny zapach moczowi.
Zdjęcia - galeria
Zbiory i zastosowanie
Surowiec stanowi kłącze.
Zawartość: asparagina (aminokwas), flawonoidy, węglowodany, olejki.
Działanie: moczopędne, nasila diurezę, leczy infekcje układu moczowego, skutecznie zapobiega kamicy nerkowej.
Młode pędy spożywa się jako jarzynę, po uprzednim ugotowaniu najlepiej na parze. Można podawać na zimno lub na ciepło.
© medianauka.pl, 2017-06-18, GAT-4433 Opis Kwitnie szparag lekarski.Kalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ●