Logo Serwisu Media Nauka

Tapir malajski, tapir czaprakowaty
(Tapirus indicus)

Tapir malajski, tapir czaprakowaty (Tapirus indicus) to ssak z rodziny tapirów. Jest jednym z większych tapirów. Nie posiada grzywy. Ma charakterystyczne ubarwienie ciała. Jest czarne za wyjątkiem grzbietu i boków od połowy tułowia, które są białe. Górna warga wraz z nosem tworzy krótką trąbę. Samica jest większa od samca.

Tapir malajski, tapir czaprakowaty (Tapirus indicus)
© jim80 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Tapir malajski, tapir czaprakowaty (Tapirus indicus)
Nazwy obce
angielska: Asian Tapir, Indian Tapir, Malayan Tapir, Malay Tapir
niemiecka: Schabrackentapir, Malaysischer Tapir
czeska: Tapír čabrakový, tapír indický
francuska: Tapir À Chabraque, Tapir À Dos Blanc, Tapir De L'Inde, Tapir Malais
hiszpańska: Tapir De La India
Pierwsze opisanie gatunku
Desmarest, 1819
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Tapir malajski, tapir czaprakowaty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 250 cm
Maksymalna długość życia
30 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nieparzystokopytne (Perissodactyla)
Rodzina: Tapiry (Tapiridae)

Występowanie i środowisko

Półwysep Indochiński, Sumatra. Zamieszkuje wyłącznie tropikalną dżunglę z gęstym podszyciem. Preferuje tereny w pobliżu wody, błota.

Tryb życia i zachowanie

Lubi tarzać się w błocie Dobrze pływa i nurkuje. Żyje samotnie. W dzień odpoczywa w ukryciu, w nocy żeruje. Sam tworzy sobie miejsce i warunki do błotnych kąpieli.

Pożywienie

Rośliny, zwłaszcza wodne.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle 1 młode po ciąży trwającej 390-400 dni. Młode są podobne do warchlaków, są cętkowane.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-08, GAT-325








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.