Tapir amerykański

Tapir anta, tapir amerykański (Tapirus terrestris) to najbardziej pospolity przedstawiciel rodziny tapirów. Ich ubarwienie jest jednolite - szarobrunatne. Samice są zwykle większe od samców. Przednie kończyny tapira mają 4 palce, tylne - trzy. Cechą charakterystyczną tapirów jest nos zrośnięty z górną wargą, tworząc ruchliwą, krótką trąbę, która ułatwia przyjmowanie pokarmu. Jego naturalnymi wrogami są jaguary, krokodyle, węże dusiciele.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Nizinne lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny o zmierzchu i nocą. Żyje samotnie. Łączy się w pary tylko w okresie godowym. Dzień spędza w gęstych zaroślach i unika otwartych przestrzeni. Lubi błotne kąpiele. Bardzo dobrze pływa i nurkuje. Wystraszony szuka schronienia w wodzie.

Pożywienie

Trawy, gałązki drzew, liście, owoce, rośliny wodne.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 385-412 dni, po której samica rodzi zwykle jedno młode o masie ciała od 4 do 7 kg. Po urodzeniu młode wstaje i może biegać. Młody tapir na całym ciele ma jasne paski wzdłuż ciała. Po 5 miesiącach ubarwienie staje się jednolite. Samica karmi młode przez 10 miesięcy. Młode osiągają dojrzałość płciową po 36 miesiącach życia.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Tapirus t. aenigmaticus, Gray, 1872
  • Tapirus t. colombianus, Hershkovitz, 1954
  • Tapirus t. spegazzinii, Amhegino, 1916
  • Tapirus t. terrestris - tapir amerykański, (Linnaeus, 1758)

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaTapir czaprakowy
Tapirus indicus
ikonaTapir panamski
Tapirus bairdii
Tapirowate
Tapirowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Klaus Richarz - Zwierzęta w ogrodzie zoologicznym, ISBN 978-83-7175-788-4, Delta
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991

© medianauka.pl, 2012-12-24, GAT-191
Data aktualizacji artykułu: 2021-11-19




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.