Logo Media Nauka

Tapir anta, tapir amerykański

Tapir anta, tapir amerykański (Tapirus terrestris) to najbardziej pospolity przedstawiciel rodziny tapirów. Ich ubarwienie jest jednolite - szarobrunatne. Samice są zwykle większe od samców. Przednie kończyny tapira mają 4 palce, tylne - trzy. Cechą charakterystyczną tapirów jest nos zrośnięty z górną wargą, tworząc ruchliwą, krótką trąbę, która ułatwia przyjmowanie pokarmu. Jego naturalnymi wrogami są jaguary, krokodyle, węże dusiciele.

Tapir anta, tapir amerykański (Tapirus terrestris)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Nizinne lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny o zmierzchu i nocą. Żyje samotnie. Łączy się w pary tylko w okresie godowym. Dzień spędza w gęstych zaroślach i unika otwartych przestrzeni. Lubi błotne kąpiele. Bardzo dobrze pływa i nurkuje. Wystraszony szuka schronienia w wodzie.

Pożywienie

Trawy, gałązki drzew, liście, owoce, rośliny wodne.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 385-412 dni, po której samica rodzi zwykle jedno młode o masie ciała od 4 do 7 kg. Po urodzeniu młode wstaje i może biegać. Młody tapir na całym ciele ma jasne paski wzdłuż ciała. Po 5 miesiącach ubarwienie staje się jednolite. Samica karmi młode przez 10 miesięcy. Młode osiągają dojrzałość płciową po 36 miesiącach życia.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-24, GAT-191


Pokrewne gatunki ssaków





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.