Tapiry

Tapiry (Tapiridae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 4 gatunki w 1 rodzaju. W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny ssaków.

Wygląd

To duże ssaki o zaokrąglonym grzbiecie, wydłużonej głowie, krótkim ogonie. Mają gładką skórę, która ułatwia poruszanie się w gąszczu. Górna warga wraz z nosem tworzą krótką trąbę. Mają duże uszy i małe oczy. Poza tapirem malajskim, który jest czarno-biały, wszystkie są brązowawe.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Tapir anta, tapir amerykańskiTapir anta, tapir amerykański

Tapirus terrestris

Najbardziej pospolity przedstawiciel rodziny tapirów. Gatunek zagrożony wyginięciem. Cechą charakterystyczną tapirów jest nos zrośnięty z górną wargą, tworząc ruchliwą, krótką trąbę, która ułatwia przyjmowanie pokarmu.


Tapir malajski, tapir czaprakowatyTapir malajski, tapir czaprakowaty

Tapirus indicus

Tapir malajski, zwany także tapirem czaprakowatym o charakterystycznym ubarwieniu ciała. Lubi tarzać się w błocie. Dobrze pływa i nurkuje. Żyje samotnie.





Inne gatunki

  • Tapir panamski, tapir Bairda (Tapirus bairdii)
  • Tapir górski (Tapirus pinchaque)

Występowanie i środowisko

Występują w Ameryce Południowej (3 gatunki) oraz w Azji (1 gatunek - tapir malajski). Preferują tereny zalesione w pobliżu wód.

Tryb życia i zachowanie

Lubią wodę i błoto. Świetnie pływają i nurkują. Są samotnikami. Żerują o zmierzchu i w nocy. Z zachowania przypominają świnie.

Morfologia i anatomia

Najlepiej rozwiniętymi zmysłami są węch i słuch.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 390-400 dni. Samica rodzi zwykle , rzadziej 2 młode. Młode tapiry są cętkowane.

Pożywienie

Żywią się roślinami, Są to krzewy, zioła, rośliny wodne, owoce, nasiona.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria







© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-90



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.