logo



Tapiry

Tapiry (Tapiridae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 4 gatunki w 1 rodzaju. W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny ssaków.

Wygląd

To duże ssaki o zaokrąglonym grzbiecie, wydłużonej głowie, krótkim ogonie. Mają gładką skórę, która ułatwia poruszanie się w gąszczu. Górna warga wraz z nosem tworzą krótką trąbę. Mają duże uszy i małe oczy. Poza tapirem malajskim, który jest czarno-biały, wszystkie są brązowawe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Tapir anta, tapir amerykańskiTapir anta, tapir amerykański

Tapirus terrestris

Najbardziej pospolity przedstawiciel rodziny tapirów. Gatunek zagrożony wyginięciem. Cechą charakterystyczną tapirów jest nos zrośnięty z górną wargą, tworząc ruchliwą, krótką trąbę, która ułatwia przyjmowanie pokarmu.


Tapir malajski, tapir czaprakowatyTapir malajski, tapir czaprakowaty

Tapirus indicus

Tapir malajski, zwany także tapirem czaprakowatym o charakterystycznym ubarwieniu ciała. Lubi tarzać się w błocie. Dobrze pływa i nurkuje. Żyje samotnie.


Tapir panamskiTapir panamski

Tapirus bairdii

Tapir panamski (Tapirus bairdii) to ssak z rodziny tapirów. Widoczna jest grzywa jak u anta. Grzbiet zaokrąglony, ogon krótki. Ma gładką skórę, która ułatwia poruszanie się w gąszczu.





Inne gatunki

  • tapir górski (Tapirus pinchaque)

Występowanie i środowisko

Występują w Ameryce Południowej (3 gatunki) oraz w Azji (1 gatunek - tapir malajski). Preferują tereny zalesione w pobliżu wód.

Tryb życia i zachowanie

Lubią wodę i błoto. Świetnie pływają i nurkują. Są samotnikami. Żerują o zmierzchu i w nocy. Z zachowania przypominają świnie.

Morfologia i anatomia

Najlepiej rozwiniętymi zmysłami są węch i słuch.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 390-400 dni. Samica rodzi zwykle , rzadziej 2 młode. Młode tapiry są cętkowane.

Pożywienie

Żywią się roślinami, Są to krzewy, zioła, rośliny wodne, owoce, nasiona.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Klaus Richarz - Zwierzęta w ogrodzie zoologicznym, ISBN 978-83-7175-788-4, Delta
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991

© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-90





Polecamy w naszym sklepie

Leniwce Puzzle
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Montessori - Zwierzęta
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki - forest animals
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.