logo

Tłuszczak

Tłuszczak (Steatornis caripennis) to jedyny gatunek ptaka z rodziny tłuszczaków, podobny nieco do lelka. Nasada dzioba otoczona szczeciniastymi piórami. Ma krótkie nogi. Ogon i skrzydła dość długie. Upierzenie brązowe, biało plamkowane.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w Ameryce Południowej, często w jaskiniach na terenach leśnych.

Tryb życia i zachowanie

Występuje w stadach. Prowadzi nocny tryb życia. Podczas lotu wykorzystuje echolokację.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45 cm, a ciężar ciała 370-480 g.

Pożywienie

Odżywia się owocami, zbieranymi w locie i połykanymi w całości.

Rozmnażanie

Gnieździ się w jaskiniach w koloniach. Gniazdo zbudowane z odchodów. W zniesieniu 2-4 jaja. Czas inkubacji wynosi 33 dni. Młode przebywają w gnieździe aż 4 miesiące.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Młode są tak tłuste, że są cięższe od swoich rodziców. stąd wywodzi się nazwa tego ptaka.



© medianauka.pl, 2021-10-10, GAT-7507




Pokrewne gatunki ptaków

Tłuszczaki
Tłuszczaki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.



Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.