Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Trzmiel rudy
(Bombus pascuorum, Bombus agrorum)

Trzmiel rudy (Bombus pascuorum) to przedstawiciel rodziny pszczołowatych o rudym lub żółtawym tułowiu i szaro-rudym odwłoku. Pośrodku rudego tułowia znajduje się domieszka czarnych włosów. Ciało, jak wszystkie nasze trzmiele, ma masywne, krępe. Skrzydła są błoniaste. Głowa jest czarna. Ciało pokrywają gęste włoski. Samice są podobne do samców.

Długość: 9-15 mm (robotnica) 15-18 mm (matka), 12-14 mm (samiec)

Trzmiel rudy (Bombus pascuorum, Bombus agrorum)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Trzmiel rudy (Bombus pascuorum, Bombus agrorum)
Nazwy obce
angielska: Common carder bee
niemiecka: Ackerhummel
czeska: Čmelák rolní
francuska: Bourdon des champs
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Trzmiel rudy - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 9 mm do 18 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Błonkówki, błonkoskrzydłe (Hymenoptera)
Rodzina: Pszczołowate (Apidae)

Występowanie i środowisko

To owad palearktyczny. Spotykany w Europie i Azji, występujący pospolicie w całej środkowej części Europy. Występuje na terenie całego kraju. Można go spotkać na leśnych polanach, polach, różnego rodzaju zaroślach.

Tryb życia i zachowanie

Zimuje wyłącznie młoda królowa. Inne osobniki późną jesienią giną. Wiosną królowa zakłada nowe gniazdo. Budowę państwa zaczyna od beczułki z wosku nad lub pod ziemią (najczęściej w mysiej norce pod ziemią, czasem w budkach dla ptaków - nad ziemią). Beczułkę napełnia nektarem. Potem buduje woskową misę, którą również napełnia nektarem i składa do niej około 5-15 jaj. Samica buduje dalej woskową kieszeń, do której przegryzają się larwy i przepoczwarzają się. Po wykluciu się potomstwa królowa skupia się już tylko na składaniu jaj. Państwo może liczyć do 100 osobników.

Pożywienie

Trzmiele te odżywiają się nektarem i pyłkiem kwiatów.

Rozmnażanie

Proces zakładania gniazda-państwa został opisany nieco wyżej. Z larw wykluwają się robotnice, które opiekują się potomstwem i budową gniazda.

Ochrona i zagrożenia

W Polsce gatunek ten znajduje się pod ochroną ścisłą. Nie jest zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-09-15, GAT-954


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
trzmiel rudy
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres lotów trzmiela rudego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.