PL

Trznadel czarnogłowy

Trznadel czarnogłowy (Emberiza melanocephala) to ptak z rodziny trznadlowatych. Samiec ma czarną głowę z wierzchu i po bokach, reszta głowy żółta. Wierzch brązowy, spód żółty. Na skrzydle widoczne dwa białe prążki. Samica ma ciemny wierzch ciała, spód żółtawy.


Trznadel czarnogłowy(Emberiza melanocephala)
© creativenature.nl - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w południowej części Europy i w zachodniej części Azji. Zimuje w Indiach. Wyjątkowo zalatuje do Polski. Preferuje suche pola i łąki z zadrzewieniami, a także sady, parki i ogrody.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 18,5 cm, a ciężar ciała 30 g.

Pożywienie

Zjada nasiona. Na owady poluje tylko w okresie lęgowym.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje nisko nad ziemią, na krzewie, rzadziej na ziemi. Samica znosi 4-7 jaj.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-09, GAT-3266




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.