Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Uistiti pigmejka
(Cebuella pygmaea)

Pigmejka, uistiti pigmejka (Cebuella pygmaea) to najmniejsza małpa szerokonosa, należąca do rodziny pazurkowców. Ma ciemnobrunatne i szare futro na głowie i karku. Grzbiet ma szary lub brunatny z domieszką koloru zielonego. Kończyny są koloru pomarańczowego lub żółtawego. Ogon pokryty jest ciemnymi pierścieniami. Spód tułowia jest pomarańczowy.

Uistiti pigmejka (Cebuella pygmaea)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Uistiti pigmejka (Cebuella pygmaea)
Synonimy
Callithrix pygmaea
Nazwy obce
angielska: Pygmy Marmoset
niemiecka: Zwergseidenäffchen
czeska: Kosman zakrslý
francuska: Ouistiti pygmée
hiszpańska: Chambira, Chichico, Leoncillo, Leonzito, Micoleãozinho, Mono De Bolsillo, Titi, Titi-pielroja
Pierwsze opisanie gatunku
(Spix, 1823)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Uistiti pigmejka - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 14 cm do 16 cm
Długość ogona: 20 cm
Ciężar: do 70 g
Maksymalna długość życia
5 lat.
Podgatunki
C. p. niveiventris (Lönnberg, 1940)
C. p. pygmaea (Spix, 1823)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Pazurkowce (Callithricidae)

Występowanie i środowisko

Równikowe lasy tropikalne Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Aktywna w dzień, noc spędza w dziuplach drzew. Żyje w grupach rodzinnych wysoko w koronach drzew.

Pożywienie

Owady, owoce, ptasie jaja i młode ptaki.

Rozmnażanie

Samica (tylko jedna w grupie rodzinnej) rodzi zazwyczaj 2 młode. Młodą małpką zajmują się wszyscy członkowie rodziny. Tylko kilka dni młode jest uczepione brzucha opiekuna, potem przenosi się na grzbiet.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Najbardziej znana małpa wśród pazurkowców i najczęściej z tej rodziny chowana w zoo.

Jest to najmniejsza małpa z rodziny pazurkowców, jeden z najmniejszych przedstawicieli naczelnych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-16, GAT-77








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.