Logo Serwisu Media Nauka


Uistiti białoucha, marmozeta (Callithrix jacchus)

Uistiti białoucha, marmozeta zwyczajna (Callithrix jacchus) to małpa z rodziny pazurkowców. Cechą charakterystyczną gatunku są białe, ułożone w wachlarz kępki włosów na uszach i białą plamę na czole. Ma gęste futro, niechwytny, puszysty ogon. Na ogonie i całym ciele ma ciemne pręgi.

Uistiti białoucha, marmozeta (Callithrix jacchus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Uistiti białoucha, marmozeta (Callithrix jacchus)
Nazwy obce
angielska: Common Marmoset, White-tufted-ear Marmoset
niemiecka: Weißbüschelaffe
francuska: Ouistiti à toupets blancs
hiszpańska: Tití común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Uistiti białoucha, marmozeta - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 20 cm do 25 cm
Długość ogona: 35 cm
Ciężar: od 230 g do 450 g
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Pazurkowce (Callithricidae)

Występowanie i środowisko

Lasy tropikalne i subtropikalne. Brazylia. Ameryka Południowa.

Tryb życia i zachowanie

Aktywna w ciągu dnia, głównie rankiem i późnym popołudniem. Bardzo ruchliwa, skacze po drzewach. Porusza się na sposób wiewiórek. Wędruje w grupach rodzinnych złożonych z 3-12 osobników o różnej strukturze socjalnej. W nocy śpi na drzewach. Zdobycz zabija ugryzieniem w głowę.

Pożywienie

Różne części roślin, głównie owoce, żywice oraz owady, pająki, małe ptaki, jaja.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 148 dni. Samica rodzi zwykle 1, rzadko 2 młode. Karmi je przez 2 miesiące. Samiec bierze udział w transporcie młodych. Młode samice dojrzewają płciowo po 1 roku, samce po 2 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2011-10-30, ART-GAT91




Polecamy