Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Urson, igłozwierz północnoamerykański
(Erethizon dorsatum)

Urson, igłozwierz północnoamerykański (Erethizon dorsatum) to gatunek dużego gryzonia z rodziny ursonowatych. Charakterystyczne dla tego gatunku są kolce pokrywające prawie cały wierzch ciała. Kolce na końcu mają zadziory i łatwo się łamią. Futro na grzbiecie ma brunatny kolor, jest natomiast białe od strony brzusznej.

Urson, igłozwierz północnoamerykański (Erethizon dorsatum)
© visceralimage - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Urson, igłozwierz północnoamerykański (Erethizon dorsatum)
Nazwy obce
angielska: North American Porcupine
niemiecka: Urson
czeska: Urzon kanadský
hiszpańska: Ursón, puercoespín norteamericano
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 65 cm do 100 cm
Długość ogona: 30 cm
Ciężar: od 3.5 kg do 18 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Ursonowate (Erethizontidae)

Występowanie i środowisko

Ssak ten występuje w Ameryce Północnej. Zamieszkuje lasy iglaste od Alaski po północną część Meksyku.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny i nocny tryb życia. Za dnia odpoczywa w norach, jaskiniach , pniach, gniazdach pośród gałęzi, czasem w grupach. Nie zasypia na zimę. Bardzo dobrze pływa.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość od 64 do 100 cm bez ogona, który osiąga do 30 cm długości. Masa ciała wynosi zwykle od 3,5 do 7 kg, wyjątkowo do 18 kg.

Pożywienie

Zjada łyko drzewa, pączki oraz igły drzew iglastych. Żeruje samotnie.

Rozmnażanie

Okres rozrodczy przypada na początek zimy (początek rui). Ciąża trwa 205-217 dni. Samica rodzi jedno młode, które jest od razu samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Lokalnie występuje pospolicie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-05, GAT-3887








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.