Logo Serwisu Media Nauka

Wężówka amerykańska
(Anhinga anhinga)

Wężówka amerykańska (Anhinga anhinga) to jeden z dwóch gatunków z rodziny wężówek. Przypomina skrzyżowanie kormorana z czaplą. To dość duży ptak o charakterystycznej, wygiętej szyi, z podłużną głową, długim i ostrym dziobem. Upierzenie jest brązowo-czarne, od spodu jaśniejsze. Od strony grzbietowej znajduje się czarno-biały rysunek. Nogi są krótkie, przesunięte ku tyłowi ciała.

Wężówka amerykańska (Anhinga anhinga)
© Celso Diniz - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wężówka amerykańska (Anhinga anhinga)
Nazwy obce
angielska: Anhinga
niemiecka: Amerikanischer Schlangenhalsvogel
czeska: Anhinga americká
francuska: Anhinga d'Amérique
hiszpańska: Pato aguja americano
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wężówka amerykańska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 100 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Wężówki (Anhingidae)
Głos
Cykanie i krakanie. W przypadku zagrożenia syczy.
Jaja
Eliptyczne, jasnozielone z kredową warstwą.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tereny przybrzeżne jezior, lagun i rzek Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny tryb życia. Wężówka potrafi nagłym ruchem szyi nadziać na dziób rybę lub wycelować w oko napastnika. Pływa głęboko zanurzona w wodzie. Ponad jej powierzchnię wystaje tylko wężowata szyja i głowa. Musi, podobnie jak kormorany, suszyć skrzydła na słońcu. Gatunek ten nie chodzi zbyt często. Głownie przesiaduje na lądzie na drzewach. Przejawia zachowania terytorialne. Broni nawet swojego łowiska. Świetnie lata, wykorzystując do lotu szybowcowego wznoszące prądy powietrza.

Pożywienie

Poluje gównie na ryby. Nie gardzi jednak płazami, rakami i owadami wodnymi.

Rozmnażanie

Gniazdo to czara o średnicy około 0,5 m, zbudowana z patyków. Samica składa do 6 jaj, które wysiaduje na zmianę z samcem. Pisklęta są gniazdownikami. Karmione są częściowo strawionymi rybami. Okres rozrodu trwa 3 miesiące.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-02, GAT-711








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.