logo

Wężówka indyjska

Wężówka indyjska (Anhinga melanogaster) to duży, smukły ptak o podłużnej, wygiętej szyi i wydłużonej głowie i dziobie. Upierzenie czarne od spodu, z wierzchu czarno-białe, szyja brązowawa, w okolicy głowy biaława. Samce ciemniej ubarwione niż samice.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zasiedla południowo-wschodnią część Azji oraz część wysp Indonezji.

Tryb życia i zachowanie

Wężówka indyjska sprawnie wykorzystuje prądy powietrza. Wznosi się na duże wysokości w prądzie wznoszącym, a następnie może szybować na duże odległości. Często pływa z wystawioną nad powierzchnię wody głową i szyją, czemu zawdzięcza polską nazwę, gdyż przypomina wówczas płynącego węża.

Pożywienie

Głównie ryby.

Rozmnażanie

Samica składa od 2 do 6 jaj. Wysiadywanie trwa około 28 dni. Samiec i samica zmieniają się w gnieździe średnio 3 razy na dobę. Do czasu osiągnięcia przez pisklęta co najmniej tygodnia gniazdo jest cały czas pilnowane przez jednego z rodziców.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2018-07-23, GAT-2099




Pokrewne gatunki ptaków

Wężówki
Wężówki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek zwierzęta Bałtyku
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.