Logo Serwisu Media Nauka

Wielbłąd dwugarbny
(Camelus bactrianus)

Wielbłąd dwugarbny, baktrian (Camelus ferus) to duży ssak z rodziny wielbłądowatych, żyjący na pustyni, mniejszy od dromadera. Zwierzę bardzo odporne na trudne warunki klimatyczne. Toleruje dobowe wahania temperatury od -29°C do -30°C.

Wielbłąd ma charakterystyczne dwa garby, które stanowią rezerwę tłuszczu. Sierść bardzo gęsta. Jest to zwierzę udomowione. Dzikie populacje są zagrożone wyginięciem.

Wielbłąd dwugarbny (Camelus bactrianus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Wielbłąd dwugarbny (Camelus bactrianus)
Synonimy
Camelus bactrianus, Linnaeus, 1758
Nazwy obce
angielska: Bactrian Camel, Wild Bactrian Camel
niemiecka: Trampeltier, Zweihöckriges, Baktrisches Kamel
czeska: Velbloud dvouhrbý, drabař
francuska: Chameau De Bactriane, Chameau Domestique
hiszpańska: Camello Bactriano
Pierwsze opisanie gatunku
Przewalski, 1878
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielbłąd dwugarbny - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 300 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 450 kg do 700 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Wielbłądowate (Camelidae)

Występowanie i środowisko

Azja. Pustynia Gobi i rejony przy granicy mongolsko-chińskiej. Zamieszkuje tereny pustynne.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach. Wystraszony odskakuje w bok, a stado rozprasza się.

Pożywienie

Wszelkie gatunki roślin rosnących na pustyni, także kolczaste, słonorośla i suche pędy.

Rozmnażanie

Okres rui przypada na wczesną wiosnę, ciąża trwa 380-400 dni. Samica rodzi jedno, czasem dwa młode i karmi je przez rok czasu. Dojrzałość płciową samice osiągają po 3 latach życia, samce po 5 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wielbłąd dwugarbny porusza się inochodem, to znaczy, że nogi jednej strony ciała poruszają się jednocześnie.

Wielbłąd może za jednym razem wypić 100 litrów wody. Gdyby inne zwierzęta wypiły naraz tyle wody, czerwone krwinki we krwi pękałyby na skutek silnego rozcieńczenia osocza krwi.

Mocz wielbłąda ma dwa razy większą wartość osmotyczną niż mocz człowieka. Aby wydalić 100 g suchej masy wielbłąd potrzebuje 76 g wody, a krowa aż 566 g.

Przy braku wody wielbłąd przestaje się pocić.

Temperatura ciała wielbłąda może się wahać od 35 do 40 oC, dzięki czemu ciepło nagromadzone w ciągu dnia zostaje wypromieniowane w nocy.

Wielbłąd może utracić wodę w upale do 27 % masy ciała bez ujemnych skutków, przy czym utrata wody w przypadku człowieka jest już niebezpieczna dla masy 18-20% całkowitej masy ciała.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-09-14, GAT-60




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.