Logo Serwisu Media Nauka

Wiewiórka szara
(Sciurus carolinensis)

Wiewiórka szara (Sciurus carolinensis) to gryzoń z rodziny wiewiórkowatych, nieco większa od wiewiórki pospolitej. Końce uszu są zaokrąglone i nie mają pędzelków. Futerko jest szare, jaśniejsze od spodu, wzdłuż grzbietu żółta smuga, żółte uszy i boki głowy.

Wiewiórka szara (Sciurus carolinensis)
© S.R.Miller - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wiewiórka szara (Sciurus carolinensis)
Nazwy obce
angielska: Eastern Gray Squirrel, Gray Squirrel, Grey Squirrel
niemiecka: Grauhörnchen
francuska: L'écureuil gris
hiszpańska: Ardilla de las Carolinas
Pierwsze opisanie gatunku
Gmelin, 1788
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wiewiórka szara - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 22 cm do 28 cm
Długość ogona: 21 cm
Ciężar: od 510 g do 570 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Kanada i Stany Zjednoczone, Wyspy Brytyjskie. Preferuje lasy liściaste.

Tryb życia i zachowanie

Powadzi nadrzewny tryb życia. Jest aktywna za dnia. Zwinnie porusza się po drzewach.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny, taki jak kora drzew i krzewów, pąki, nasiona, jagody, grzyby. Dietę uzupełniają drobnym pokarmem zwierzęcym i jajami ptaków.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 44 dni samica rodzi zwykle 3 młode. Wyprowadza 2-3 mioty w roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W 1876 roku sprowadzono wiewiórkę szarą na Wyspy Brytyjskie, gdzie się znacznie rozmnożyła i stała się szkodnikiem lasów.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-23, GAT-376




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.