Logo Serwisu Media Nauka

Wikłacz pomarańczowy
(Ploceus bojeri)

Wikłacz pomarańczowy (Ploceus bojeri) to średniej wielkości ptak z rodziny wikłaczowatych o pięknym pomarańczowożółtym upierzeniu.

Wikłacz pomarańczowy (Ploceus bojeri)
© Yü Lan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wikłacz pomarańczowy (Ploceus bojeri)
Nazwy obce
angielska: Golden palm weaver
francuska: Tisserin des palmiers
Pierwsze opisanie gatunku
(Cabanis, 1869)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wikłacz pomarańczowy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Wikłaczowate (Ploceidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje niewielki obszar w zachodniej części Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny tryb życia. To bardzo ruchliwy ptak.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Ptak ten tka wspaniałe, kuliste, misterne gniazdo. Samiec podczas toków nierzadko zwisa głową w dół.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-12, GAT-753








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.