Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Włochatka
(Aegolius funereus)

Włochatka (Aegolius funereus) to bardzo nieliczny w Polsce gatunek sowy. Ma dość dużą głowę zaopatrzoną w duże oczy z żółtymi tęczówkami. Ptaki dorosłe mają szarą szlarę z ciemną otoczką. Niewielki dziób ma żółtawy kolor. Wierzch ciała jest brązowy z jasnymi plamkami. Spód jest jasny z brązowym plamkowaniem. Uszy rozmieszczone są asymetrycznie, dzięki czemu sowa ta może precyzyjnie lokalizować źródło dźwięku.

Włochatka (Aegolius funereus)
© max5128 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Włochatka (Aegolius funereus)
Nazwy obce
angielska: Boreal Owl, Tengmalm's Owl
niemiecka: Raufußkauz
czeska: Sýc rousný
francuska: Nyctale de Tengmalm, Chouette de Tengmalm
hiszpańska: Mochuelo boreal
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Włochatka - mapa występowania na świecieWłochatka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 23 cm do 28 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 54 cm do 62 cm.
Ciężar: od 90 g do 215 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Sowy (Strigiformes)
Rodzina: Puszczykowate (Strigidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej. W Polsce występuje na obszarach górskich i na północnym-wschodzie, zawsze w starych borach iglastych, najczęściej świerkowych.

Tryb życia i zachowanie

Samce są osiadłe, samice i młode migrują na niewielkie odległości. Przejawia wyłącznie aktywność nocną. Lot jest całkowicie bezszelestny, co umożliwia nasłuchiwanie zdobyczy, gdy sowa znajduje się w powietrzu.

Pożywienie

Poluje głównie na gryzonie oraz na małe ptaki. Nadmiar pokarmu magazynuje w dziuplach drzew.

Rozmnażanie

Zajmuje dziuple po dzięciole czarnym lub w skrzynkach lęgowych o specjalnej konstrukcji. Samica składa od 3 do 7 (10) jaj już w końcu lutego lub w marcu i na początku kwietnia. Sama je wysiaduje przez 26-32 dni. Samiec dostarcza pożywienie do dziupli. Lotność pisklęta uzyskują po 4-5 tygodniach. Kolejne 5-6 tygodni młode usamodzielniają się.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Włochatka polega głównie na słuchu. Odgłos poruszającej się myszy może usłyszeć z odległości nawet 60 m!

Gdy pokarmu jest mało tylko jeden na 120 ataków kończy się sukcesem.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-02, GAT-824


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
włochatka
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania włochatki w Polsce.

 tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona        

Samica włochatki składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.