Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Wodnik
(Rallus aquaticus)

Wodnik (Rallus aquaticus) to przedstawiciel rodziny chruścieli o niebieskawym ubarwieniu spodniej części ciała, szyi i bokach głowy. Wierzch i skrzydła są brązowe z czarnym kreskowaniem. Po bokach występują czarno-białe pręgi. Podogonowe pokrywy są białe. Dziób jest dość długi, lekko zakrzywiony w dół. Młode osobniki są mniej kontrastowo ubarwione.

Wodnik (Rallus aquaticus)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wodnik (Rallus aquaticus)
Nazwy obce
angielska: Western Water Rail, European Water Rail, Water Rail
niemiecka: Wasserralle
czeska: Chřástal vodní
francuska: Râle d'eau
hiszpańska: Rascón europeo, rascón común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wodnik - mapa występowania na świecieWodnik - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 22 cm do 28 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 36 cm do 45 cm.
Ciężar: od 800 g do 190 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Chruściele (Rallidae)
Głos
Głos przypomina kwik młodej świni.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie i Azji, a także w północnej części Afryki. W Polsce jest niezbyt licznym ptakiem lęgowym. Zajmuje wszelkie zarośnięte brzegi wodnych akwenów, torfowiska i bagna. Część ptaków zimuje w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

To ptak trudny w obserwacji, ze względu na prowadzenie życia pośród gęstej roślinności wodnej i przybrzeżnej. Jest ptakiem wędrownym. Migracja odbywa się w nocy. Prowadzi samotniczy tryb życia. Ptak ten żeruje zarówno w dzień jak i w nocy. Porusza się, brodząc po błocie, w płytkiej wodzie lub porusza się po trzcinach.

Pożywienie

W ciągu wiosny i lata zjada owady, skorupiaki i mięczaki. Taką dietę uzupełnia drobnymi kręgowcami. Jesienią zaczyna przyjmować pokarm roślinny w postaci pędów, owoców i nasion.

Rozmnażanie

Samiec i samica wiążą się na jeden sezon lęgowy, a w ciągu roku może wyprowadzać dwa lęgi. Gniazdo w gęstwinie przybrzeżnej roślinności buduje samiec i samica. Samica składa 5-11 (16) jaj. Wysiadywanie trwa przez 19-22 dni i jest realizowane przez oba ptaki od chwili pełnego zniesienia. Pisklęta przez pierwszy okres pozostają w gnieździe. Lotność uzyskują po 20-30 dniach, a samodzielność po 60 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to ptak objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To bardzo ciekawskie ptaki. Za cenę zaspokojenia ciekawości, są w stanie opuścić swoją kryjówkę.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-23, GAT-815


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
wodnik
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania wodnika w Polsce.

tlo-ikonatlo-ikona        tlo-ikonatlo-ikona

Okres zimowania wodnika w Polsce w nielicznych miejscach, gdzie woda nie zamarza.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.