Logo Media Nauka

PL

Wstęgówka pąsówka

Wstęgówka pąsówka (Catocala nupta) to jedna z największych rodzimych ciem. Ma pięknie ubarwione skrzydła tylnej pary. Są one jaskrawoczerwone z dwoma czarnymi przepaskami. Skrzydła przedniej pary są szare z delikatnym rysunkiem. Niektóre źródła zaliczają ten gatunek do rodziny Erebidae. Gatunek ten jest często mylony ze wstęgówką wydaną. Gąsienice mają kolor szary lub brązowawy.

Wstęgówka pąsówka (Catocala nupta)
© Vitalii Hulai - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To motyl dość pospolicie występujący w lasach liściastych, mieszanych oraz w parkach.

Tryb życia i zachowanie

To motyle aktywne w nocy. Gąsienice również żerują wyłącznie nocą. Za dnia odpoczywa, przylegając płasko do powierzchni, na której siedzi. Zimuje w postaci jaj. Przylatuje w nocy do światła.

Pożywienie

Gąsienice żerują na topolach i wierzbach. Owad dorosły przylatuje do soków wypływających ze zranionych roślin.

Rozmnażanie

Przepoczwarzenie następuje na powierzchni ziemi.

Ochrona i zagrożenia

Nie jest to motyl zagrożony wymarciem. Nie ma też większego znaczenia gospodarczego.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-02-24, GAT-705

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Wstęgówka pąsówka
        

Okres lotu wstęgówki pąsówki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

ikona
Thysania agrippina
ikonaBłyszczka spiżówka
Diachrysia chrysitis
ikonaPolnica szachowniczka
Acontia trabealis
ikonaRolnica tasiemka
Noctua pronuba
ikonaSzczerbówka ksieni
Scoliopteryx libatrix
ikonaWstęgówka jesionówka
Catocala fraxini


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.