Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Wstęgówka pąsówka (Catocala nupta)

Wstęgówka pąsówka (Catocala nupta) to jedna z największych rodzimych ciem. Ma pięknie ubarwione skrzydła tylnej pary. Są one jaskrawoczerwone z dwoma czarnymi przepaskami. Skrzydła przedniej pary są szare z delikatnym rysunkiem. Niektóre źródła zaliczają ten gatunek do rodziny Erebidae. Gatunek ten jest często mylony ze wstęgówką wydaną. Gąsienice mają kolor szary lub brązowawy.

Wstęgówka pąsówka (Catocala nupta)
© Vitalii Hulai - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wstęgówka pąsówka (Catocala nupta)
Nazwy obce
angielska: Red underwing
niemiecka: Rote Ordensband
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Wstęgówka pąsówka - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Rozpiętość skrzydeł: od 65 mm do 80 mm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Motyle (Lepidoptera)
Rodzina: Sówkowate (Noctuidae)

Występowanie i środowisko

To motyl dość pospolicie występujący w lasach liściastych, mieszanych oraz w parkach.

Tryb życia i zachowanie

To motyle aktywne w nocy. Gąsienice również żerują wyłącznie nocą. Za dnia odpoczywa, przylegając płasko do powierzchni, na której siedzi. Zimuje w postaci jaj. Przylatuje w nocy do światła.

Pożywienie

Gąsienice żerują na topolach i wierzbach. Owad dorosły przylatuje do soków wypływających ze zranionych roślin.

Rozmnażanie

Przepoczwarzenie następuje na powierzchni ziemi.

Ochrona i zagrożenia

Nie jest to motyl zagrożony wymarciem. Nie ma też większego znaczenia gospodarczego.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-02-24, ART-GAT705


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
wstęgówka pąsówka
      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Okres lotu wstęgówki pąsówki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy