Wyjec czarny

Wyjec czarny (Alouatta caraya) to ssak naczelny z rodziny czepiakowatych z grupy małp szerokonosych. Samce są ubarwione na czarno, samice oraz młode osobniki żółtawe lub brązowe. Twarz nie jest owłosiona, ma czarną barwę. Szczęka dolna jest duża. Ma chwytny ogon, od spodu nie jest owłosiony. Kończyny bardzo długie. Sierść długa i szorstka.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Wyjec czarny (Alouatta caraya)

Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje centralną część Ameryki Południowej. Prowadzi nadrzewny tryb życia. Przebywa w górnych warstwach lasu deszczowego.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny o świcie i o zmierzchu. Tworzy grupy złożone z kilkunastu do trzydziestu osobników, którymi przewodzą 1 lub dwa samce. Jest bardzo hałaśliwy. Samce wydają przejmujące ryki i wycia, które słychać z odległości nawet 5 km. W wydawaniu tak donośnych głosów pomaga im specjalnie zbudowana krtań. Potrafią pływać.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim pokarm roślinny, jednak zjada też pokarm pochodzenia zwierzęcego. Zjada głównie liście, owoce, orzechy, nasiona, jaja, jaszczurki, małe ssaki, owady. Wodę pije z liści lub oblizują dłonie, które zanurza w zbiorniku wody.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około 140 dni. Samica rodzi zwykle jedno młode. Opiekują się nim zarówno samiec jak i samica. Młode trzyma się futra matki.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest bardzo rzadkim przedstawicielem w swojej rodzinie.

Ciekawostki

To jedna z największych amerykańskich małp. Krajowcy polują na te małpy ze względu na jadalne mięso.


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

© medianauka.pl, 2013-11-09, GAT-633




©® Media Nauka 2008-2023 r.