Logo Serwisu Media Nauka


Wyjec czarny (Alouatta caraya)

Wyjec czarny (Alouatta caraya) to ssak naczelny z rodziny płaksowatych z grupy małp szerokonosych. Samce są ubarwione na czarno, samice oraz młode osobniki żółtawe lub brązowe. Twarz nie jest owłosiona, ma czarną barwę. Szczęka dolna jest duża. Ma chwytny ogon, od spodu nie jest owłosiony. Kończyny bardzo długie. Sierść długa i szorstka.

Wyjec czarny (Alouatta caraya)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Wyjec czarny (Alouatta caraya)
Nazwy obce
angielska: Black-and-gold Howler Monkey, Black Howling Monkey, Black Howler Monkey
niemiecka: Schwarze Brüllaffe
francuska: Singe Hurleur noir
hiszpańska: Aullador Negro, Manechi, Manechi Negro
Pierwsze opisanie gatunku
(Humboldt, 1812)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wyjec czarny - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 50 cm do 65 cm
Długość ogona: 65 cm
Ciężar: od 6 kg do 7.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Płaksowate (Cebidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje centralną część Ameryki Południowej. Prowadzi nadrzewny tryb życia. Przebywa w górnych warstwach lasu deszczowego.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny o świcie i o zmierzchu. Tworzy grupy złożone z kilkunastu do trzydziestu osobników, którymi przewodzą 1 lub dwa samce. Jest bardzo hałaśliwy. Samce wydają przejmujące ryki i wycia, które słychać z odległości nawet 5 km. W wydawaniu tak donośnych głosów pomaga im specjalnie zbudowana krtań. Potrafią pływać.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim pokarm roślinny, jednak zjada też pokarm pochodzenia zwierzęcego. Zjada głównie liście, owoce, orzechy, nasiona, jaja, jaszczurki, małe ssaki, owady. Wodę pije z liści lub oblizują dłonie, które zanurza w zbiorniku wody.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około 140 dni. Samica rodzi zwykle jedno młode. Opiekują się nim zarówno samiec jak i samica. Młode trzyma się futra matki.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest bardzo rzadkim przedstawicielem w swojej rodzinie.

Ciekawostki

To jedna z największych amerykańskich małp. Krajowcy polują na te małpy ze względu na jadalne mięso.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-11-09, ART-GAT633




Polecamy