Logo Serwisu Media Nauka

Wyjec rudy, wyjec czerwony
(Alouatta seniculus)

Wyjec rudy, wyjec czerwony (Alouatta seniculus) jest małpą z rodziny płaksowatych. Jest podobny do wyjca czarnego. Całe ciało za wyjątkiem twarzy pokryte jest rudym futrem. Na ramionach i głowie włosy są dłuższe. Ma szary kolor twarzy.

Wyjec rudy, wyjec czerwony (Alouatta seniculus)
© michaklootwijk - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wyjec rudy, wyjec czerwony (Alouatta seniculus)
Nazwy obce
angielska: Colombian Red Howler Monkey, Colombian Red Howling Monkey
niemiecka: Rote Brüllaffe
czeska: Vřešťan rezavý
hiszpańska: Mono Araguato, Coto Mono, Mono, Mono Colorado, Mono Cotudo, Roncador
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wyjec rudy, wyjec czerwony - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 70 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Płaksowate (Cebidae)

Występowanie i środowisko

Środkowa część Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Wydaje bardzo charakterystyczne dźwięki podobne do wycia. Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-17, GAT-338








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.