PL

Żagnica jesienna, żagnica mniejsza

Żagnica jesienna, żagnica mniejsza (Aeshna mixta) to gatunek ważki z rodziny żagnicowatych. Tułów u obu płci jest brązowy z krótkimi barwnymi paseczkami. Samce mają czarny odwłok z niebieskimi plamami. U nasady odwłoka widać żółtawy trójkąt. Samica ma odwłok pokryty brązowymi i żółtymi plamami.


Żagnica jesienna, żagnica mniejsza (Aeshna mixta)
© Roque141 - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Występuje dość pospolicie w Polsce. Preferuje zarośnięte stawy i jeziora z trzcinowiskami.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu od końca lipca do połowy listopada. Często siada.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 75-85 mm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w trzcinach na obumarłych roślinach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jedyna nasza ważka, która lata jeszcze w listopadzie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-14, GAT-14958

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Żagnica jesienna, żagnica mniejsza
       

Okres lotu żagnicy jesiennej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.