PL

Żagnica południowa

Żagnica południowa (Aeshna affinis) to to gatunek ważki z rodziny żagnicowatych, podobny do żagnicy jesiennej. Tułów jest z wierzchu brązowy. Samce mają niebieskie oczy. Na czarnym odwłoku znajdują się niebieskie plamy. Odwłok samicy jest jasnobrązowy z żółtymi plamami. Cześć samic ma niebieskawe plamy.


Żagnica południowa(Aeshna affinis)
© Parato - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

To gatunek śródziemnomorski. Występuje w Afryce północnej, Europie, także w Polsce na południu i w centralnej części kraju. Preferuje mokradła, rowy.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu trwa od początku lipca do początku września.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w towarzystwie samca.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-14, GAT-1106

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Żagnica południowa
         

Okres lotu żagnicy południowej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.