Zimorodek modropierśny

Zimorodek modropierśny (Alcedo euryzona) to gatunek ptaka z rodziny zimorodkowatych. Ma piękne ubarwienie. Spód jasny z żółtopomarańczowym nalotem, na karku kremowa plama, wierzch głowy i skrzydeł ciemny z delikatnym niebieskim kreskowaniem, ogon niebieski, niebieskie wąsy i pierś. Dziób duży i długi. Nogi są czerwone.


Zimorodek modropierśny (Alcedo euryzona)
© ArtThailand - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Zasiedla Jawę w Indonezji.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

CR

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-13, GAT-8018






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.