Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Zimorodek (Alcedo atthis)

Zimorodek (Alcedo atthis) to jeden z najbarwniej upierzonych krajowych ptaków. Samiec nie różni się od samicy. Ma krępą budowę ciała, długi dziób,krótki ogon i bardzo krótkie, czerwone nogi. W upierzeniu głowa i grzbiet są ciemnozielone z niebieskim połyskiem metalizującym, błękitny środek grzbietu i sterówki, zewnętrzne chorągiewki zielone, spód jest cynamonowy. Na policzkach plama pomarańczowa i biała. Samiec i samica są podobnej wielkości.

Zimorodek (Alcedo atthis)
© Fabio Lotti - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Zimorodek (Alcedo atthis)
Nazwy obce
angielska: Common Kingfisher, Kingfisher, European Kingfisher
niemiecka: Eisvogel
czeska: Ledňáček říční
francuska: Martin-pêcheur d'Europe
hiszpańska: Martín pescador común, alción
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Zimorodek - mapa występowania na świecieZimorodek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 17 cm
Rozpiętość skrzydeł: 28 cm.
Ciężar: od 30 g do 56 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Zimorodki, zimorodkowate (Alcedinidae)
Głos
Głos jest gwiżdżący "tije".
Jaja
Średnie wymiary: 22,6 mm × 18,8 mm.
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Środkowa i południowa Europa, północna Afryka, Azja aż do Indii, Archipelag Malajski. Przebywa w pobliżu zbiorników wodnych, najchętniej nad rzekami z rwącą wodą z porośniętymi krzewami i drzewami brzegami. Granica pionowego występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Nie odbywa regularnych wędrówek. Zimuje nad nie zamarzającymi rzekami, część przenosi się na południe. Lubi przesiadywać nad wodą. Lot szybki, prostoliniowy, tuż nad wodą.

Pożywienie

Zjada głównie małe rybki, na które czatuje na gałęzi. Nurkuje po nie pod wodę. Pod wodą przebywa krótko. Zjada też wodne owady.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada w norze w urwistym brzegu, czasem daleko od wody. Zimorodek buduje ją sam, od kilku dni do kilku tygodni. Korytarz o szerokości 11-20 cm w skarpie jest poziomy i ma długość od 20 cm do nawet 1 m. Na końcu korytarza znajduje się bardziej przestronna komora lęgowa. Wyprowadza 1, rzadko 2 lęgi w roku. Samica składa 6-8 jaj zaraz na początku kwietnia na ziemi lub ościach ryb. Jaja wysiaduje samiec i samica przez 19-21 dni. Pisklęta karmione są rybami. Po 22-27 dniach młode opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-05-19, ART-GAT528


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
zimorodek
   tlo-ikona        Zimorodki mają okres lęgowy.
  tlo-ikona         Trwają zaloty u zimorodków. Samiec nawołuje samicę, która podlatuje do samczyka. Ten rzuca się za nią w powietrze i ją przez chwilę ściga. Potem powraca na swoje miejsce.
          tlo-ikona zimorodki zaczynają migrować. Niektóre odlatują na północ, inne przylatują z północy.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy