Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Zniczek (Regulus ignicapillus)

Zniczek (Regulus ignicapillus) to mały ptak z rodziny mysikrólików, bardzo podobny do mysikrólika zwyczajnego. Prawie kuliste ciało z wierzchu jest oliwkowozielone, jasne od spodu. Nad okiem biegnie biała brew, a przez oko ciemny pasek. Pod okiem znajduje się biała kreska. Po bokach szyi znajduje się żółta plama. Samica ma żółty pasek na głowie, samiec ma także pomarańczowe pióra na czubku. Na skrzydłach można znaleźć dwa jasne paski.

Zniczek (Regulus ignicapillus)
© Lorde Nelson - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Zniczek (Regulus ignicapillus)
Synonimy
Regulus ignicapilla (Temminck, 1820)
Nazwy obce
angielska: Firecrest
niemiecka: Sommergoldhähnchen
czeska: Králíček ohnivý
francuska: Roitelet à triple bandeau
hiszpańska: Reyezuelo listado
Pierwsze opisanie gatunku
(Sibley and Monroe 1990, 1993)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Zniczek - mapa występowania na świecieZniczek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 90 mm do 95 mm
Długość ogona: 4 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 13.5 cm do 15.5 cm.
Ciężar: od 4 g do 6 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Mysikróliki (Regulidae)
Głos
Ma bardzo wysoki głos, na tyle wysoki, że niektórzy ludzie nie mogą go usłyszeć. Śpiew kończy się trylem.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Europie, północnej części Afryki i Azji Mniejszej. W Polsce jest nieliczny, ale lęgowy. Przebywa w lasach iglastych, także mieszanych.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten jest trudny w obserwacji, gdyż zwykle przebywa wysoko w koronach drzew. Polskie zniczki na zimę odlatują na zachód Europy lub nad Morze Śródziemne.

Pożywienie

Zjada owady, ich gąsienice, jaja i poczwarki, a także pająki. Zimą zjada też nasiona świerka i sosny.

Rozmnażanie

Gniazdo jest głębokie, w kształcie kulistej czarki, wplecione w gałęzie, budowane trzy tygodnie. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Składanie jaj zaczyna się w maju. Samica składa w lęgu 8-10 jaj, które wysiaduje przez 14-17 dni. Przez 18-21 dni młode przebywają nadal w gnieździe, karmione przez samicę i samca.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce zniczek znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Gdy gniazdo nasiąknie wodą podczas obfitego deszczu, może ważyć nawet kilka razy więcej niż zwykle. Ma jednak doskonałe własności termoizolacyjne.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-04-11, ART-GAT752


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
zniczek
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Możliwość obserwacji w Polsce zniczka
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy