Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Mysikrólik
(Regulus regulus)

Mysikrólik (Regulus regulus) jest powszechnie uważany za najmniejszego polskiego ptaka. Ma krępą budowę ciała. Z wierzchu jest oliwkowozielony, od spodu jaśniejszy. Na głowie znajduje się żółta, czarno obrzeżona, podłużna czapeczka. Czasem u samców pasek ten ma pomarańczowy kolor. Na skrzydłach można dostrzec dwa białe paski. Obszar wokół oczu jest jasny. Oczy są czarne. Młode osobniki nie mają czapeczki.

Mysikrólik (Regulus regulus)
© eltfoto - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Mysikrólik (Regulus regulus)
Nazwy obce
angielska: Goldcrest
niemiecka: Wintergoldhähnchen
czeska: Králíček obecný
francuska: Roitelet huppé
hiszpańska: Reyezuelo sencillo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mysikrólik - mapa występowania na świecieMysikrólik - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 90 mm do 95 mm
Długość ogona: 4.5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 13.5 cm do 15.5 cm.
Ciężar: od 4 g do 7 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Mysikróliki (Regulidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji i na niewielkim obszarze w Afryce. W Polsce można go spotkać na terenie całego kraju. Jest dość pospolity, a w niektórych latach zdarzają się masowe pojawy. Najliczniej występuje wówczas na wybrzeżu. Preferuje lasy iglaste i mieszane.

Tryb życia i zachowanie

To bardzo ruchliwy ptak. Jest częściowo osiadły. U nas występuje przez cały rok. Ptaki te charakteryzuje duża śmiertelność podczas mroźnych zim. Podczas lęgów przejawia silne zachowania terytorialne. Czasem towarzyszy stadom sikor.

Pożywienie

Poluje na owady i ich larwy. Zimą wyszukuje poczwarek owadów i ich jaja. Dietę taką uzupełnia nasionami szyszek.

Rozmnażanie

W ciągu roku wyprowadza dwa lęgi. Gniazduje wysoko i na końcu gałęzi świerka lub jodły. Gniazdo zbudowane jest z mchów i porostów połączonych pajęczyną. Budują je oba ptaki. Wyściółka jest z piór i włosia. Samica składa na przełomie kwietnia i maja pierwsze 8-12 jaj. Inkubacja trwa 15-17 dni. Młode są lotne po maksymalnie 22 dniach. Kolejne dwa tygodnie młode usamodzielniają się.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Mysikrólik wraz ze zniczkiem jest najmniejszym naszym ptakiem.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-18, GAT-852


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
mysikrólik
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwość obserwacji w Polsce mysikrólika zwyczajnego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.