Logo Media Nauka
PL

Żółw skórzasty

Żółw skórzasty (Dermochelys coriacea) to jedyny przedstawiciel rodziny żółwi skórzastych, będący zarazem największym żyjącym dziś żółwiem na świecie. Cała powierzchnia ciała pokryta jest grubą, miękką i gładką skórą. Przez grzbietową część pancerza biegnie charakterystycznych 7 wzdłużnych fałdów, przez stronę brzuszną biegnie 5 takich fałdów. Pełnią one rolę kila. Odnóża wyglądają jak wiosła. Przednie odnóża są znacznie dłuższe od tylnych. Ubarwianie ciemnobrązowe lub czarne z jasnymi plamkami.

Żółw skórzasty (Dermochelys coriacea)
© Stephanie Rousseau - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Żółw skórzasty
Nazwa łacińska
Dermochelys coriacea
Synonimy
Testudo coriacea Vandelli, 1761
Nazwy obce
angielska: Leatherback, Coffin-back, Leatherback Sea Turtle, Leathery Turtle, Luth, Trunkback Turtle, Trunk Turtle
niemiecka: Lederschildkröte
czeska: Kožatka velká
francuska: Tortue luth
hiszpańska: Baula, Canal, Cardon, Dorso de Cuero, Galapagos, Siete Lomos, Siete Quillas, Tinglada, Tinglar, Tora, Tortuga Caná, Tortuga Laud
Pierwsze opisanie gatunku
(Vandelli, 1761)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 300 cm
Ciężar: od 350 kg do 680 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Żółwie (Testudines)
Rodzina: Żółwie skórzaste (Dermochelyidae)

Występowanie i środowisko

To żółw morski, który lubi otwarte przestrzenie wód. Tylko samice opuszczają wodne środowisko w celu złożenia jaj. Występuje we wszystkich ciepłych morzach i oceanach świata. Jest spotykane w dość rzadko Morzu Śródziemnym, a nawet u wybrzeży Francji i Anglii. To bardzo rzadko w ogóle spotykany żółw. To najszerzej rozprzestrzeniony żółw świata.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa dalekie wędrówki.

Morfologia i anatomia

Karapaks tego żółwia mierzy nawet 2 m długości, niektóre źródłom piszą o 3 metrach. Rozpiętość kończyn przednich dochodzi do 3 m, a ciężar ciała maksymalnie 680 kg, najczęściej jednak wynosi 350-400 kg. Niektóre źródła donoszą o wadze dochodzącej do 1 tony. Kręgi grzbietowe są ruchome, żebra wolne, a pancerz, złożony z licznych małych płytek, jest wrośnięty w skórę. Tarcze rogowe nie występują.

Pożywienie

Żółw skórzasty poluje na skorupiaki, mięczaki, niewielkie ryby. Zjada też wodorosty morskie.

Rozmnażanie

Samica wychodzi na ląd kilka razy w roku by złożyć jaja. W tym celu na plaży kopie głęboką jamę. Składa do niej nawet 150 jaj. Okres inkubacji trwa 65 dni. Młode zaraz po wykluciu szybko zdążają do morza. Jednak znakomita większość z nich niestety ginie, zjedzona przez ptactwo, ssaki, kraby i inne zwierzęta.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Żółw skórzasty jest największym z żyjących dziś żółwi. Jego mięso nie jest jadalne.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-10, GAT-15457





© Media Nauka 2008-2018 r.