Żółwie wężoszyjne

Żółwie wężoszyjne (Chelidae) to rodzina gadów z podrzędu żółwi bokoszyjnych, która liczy dziś około 40 gatunków w 11 rodzajach.

Wygląd

Szyja tych żółwi jest długa i wężowata, co pozwala wystawiać z wody jedynie głowę.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Żółw matamataŻółw matamata

Chelus fimbriatus

Żółw mamamata to żółw z Ameryki Południowej z charakterystycznym rurkowatym zakończeniem pyska, na końcu którego znajdują się nozdrza. Zwierzę może oddychać będąc w prawie całkowitym zanurzeniu.


Żółw wężoszyi McCordaŻółw wężoszyi McCorda

Chelodina mccordi

Żółw wężoszyi McCorda to endemiczny gatunek żółwia z wyspy Roti. To żółw z rodziny wężoszyjnych o niewielkich rozmiarach, z długą, wężowatą szyją, nisko wysklepionym karapaksem.


Żółw zuliaŻółw zulia

Mesoclemmys zuliae

Żółw zulia to endemiczny gatunek żyjący tylko na zachodnim wybrzeżu jeziora Maracaibo w Wenezueli. To gad z rodziny żółwi wężoszyjnych. Ma dość dużą głowę. Występuje jedynie na zachodnim brzegu jeziora Maracaibo.





Inne gatunki

  • Acanthochelys macrocephala
  • Acanthochelys pallidipectoris
  • Acanthochelys radiolata
  • Acanthochelys spixii
  • Chelodina expansa
  • Chelodina longicollis
  • Chelodina novaeguineae
  • Chelodina oblonga
  • Chelodina parkeri
  • Chelodina pritchardi
  • Chelodina reimanni
  • Elseya bellii
  • Elseya branderhorsti
  • Elseya georgesi
  • Elseya novaeguineae
  • Elseya purvisi
  • Elusor macrurus
  • Emydura subglobosa
  • Hydromedusa maximiliani
  • Mesoclemmys dahli
  • Mesoclemmys hogei
  • Mesoclemmys vanderhaegei
  • Phrynops geoffroyanus
  • Phrynops hillarii
  • Phrynops williamsi
  • Platemys platycephala
  • Pseudemydura umbrina
  • Pseudemydura umbrina
  • Żółw białooki (Rheodytes leukops)
  • Rhinemys rufipes

Występowanie i środowisko

Żyją w środowisku wodnym i lądowym. Żyją w Australii, Nowej Gwinei i Ameryce Południowej. Zamieszkują wody śródlądowe.

Tryb życia i zachowanie

Niektóre gatunki podczas suszy zapadają w stan estywacji (snu letniego) zagrzebane w ziemi. Między zbiornikami przemieszczają się w nocy. Rankiem część gatunków lubi wygrzewać się na brzegach wód na słońcu.

Morfologia i anatomia

Są wyposażone w worek analny, w którym przechowują wodę.

Rozmnażanie

Są jajorodne. Samica składa jaja do komory lęgowej, wykopanej w piasku nad brzegami wód. Nie opiekuje się jajami ani młodymi.

Pożywienie

Zjadają przede wszystkim wodne owady, ich larwy, skorupiaki, kijanki, żaby, małe ryby. Część gatunków żywi się roślinami, w tym owocami spadającymi do wody z drzew.

Ochrona i zagrożenia

Pseudemydura umbrina to prawdopodobnie najbardziej zagrożony wyginięciem żółw świata. Na początku XXI w. było ich zaledwie 20 sztuk w naturalnym środowisku. W ZOO w Perth udaje się odtwarzać populację tego żółwia.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria







© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-153



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.