Logo Media Nauka

Żółwie wężoszyjne

Żółwie wężoszyjne (Chelidae) to rodzina gadów z podrzędu żółwi bokoszyjnych, która liczy dziś około 40 gatunków w 11 rodzajach.

Wygląd

Szyja tych żółwi jest długa i wężowata, co pozwala wystawiać z wody jedynie głowę.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Żółw matamataŻółw matamata

Chelus fimbriatus

Żółw mamamata to żółw z Ameryki Południowej z charakterystycznym rurkowatym zakończeniem pyska, na końcu którego znajdują się nozdrza. Zwierzę może oddychać będąc w prawie całkowitym zanurzeniu.


Żółw wężoszyi McCordaŻółw wężoszyi McCorda

Chelodina mccordi

Żółw wężoszyi McCorda to endemiczny gatunek żółwia z wyspy Roti. To żółw z rodziny wężoszyjnych o niewielkich rozmiarach, z długą, wężowatą szyją, nisko wysklepionym karapaksem.


Żółw zuliaŻółw zulia

Mesoclemmys zuliae

Żółw zulia to endemiczny gatunek żyjący tylko na zachodnim wybrzeżu jeziora Maracaibo w Wenezueli. To gad z rodziny żółwi wężoszyjnych. Ma dość dużą głowę. Występuje jedynie na zachodnim brzegu jeziora Maracaibo.


Nazwa rodziny
Żółwie wężoszyjne (Chelidae)
Występowanie
Ameryka Południowa, Australia, Nowa Gwinea.
Liczba gatunków na świecie
40
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Żółwie (Testudines)
Rodzina: Żółwie wężoszyjne (Chelidae)
Długość ciała
Długość: do 73 cm.
Największy gatunek
Chelodina expansa

Inne gatunki

  • Acanthochelys pallidipectoris
  • Chelodina expansa
  • Chelodina longicollis
  • Phrynops geoffroyanus
  • Phrynops hillarii
  • Platemys platycephala
  • Pseudemydura umbrina
  • Żółw białooki (Rheodytes leukops)

Występowanie i środowisko

Żyją w środowisku wodnym i lądowym. Żyją w Australii, Nowej Gwinei i Ameryce Południowej. Zamieszkują wody śródlądowe.

Tryb życia i zachowanie

Niektóre gatunki podczas suszy zapadają w stan estywacji (snu letniego) zagrzebane w ziemi. Między zbiornikami przemieszczają się w nocy. Rankiem część gatunków lubi wygrzewać się na brzegach wód na słońcu.

Morfologia i anatomia

Są wyposażone w worek analny, w którym przechowują wodę.

Rozmnażanie

Są jajorodne. Samica składa jaja do komory lęgowej, wykopanej w piasku nad brzegami wód. Nie opiekuje się jajami ani młodymi.

Pożywienie

Zjadają przede wszystkim wodne owady, ich larwy, skorupiaki, kijanki, żaby, małe ryby. Część gatunków żywi się roślinami, w tym owocami spadającymi do wody z drzew.

Ochrona i zagrożenia

Pseudemydura umbrina to prawdopodobnie najbardziej zagrożony wyginięciem żółw świata. Na początku XXI w. było ich zaledwie 20 sztuk w naturalnym środowisku. W ZOO w Perth udaje się odtwarzać populację tego żółwia.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-153



© Media Nauka 2008-2018 r.