Logo Media Nauka

PL

Żuk wiosenny

Żuk wiosenny (Trypocopris vernalis) to gatunek rodzimego chrząszcza z rodziny żukowatych. Ma owalne i pękate ciało, czarne z fioletowym lub zielonkawym odcieniem, mocno błyszczące. Cechą charakterystyczną tego gatunku są gładkie pokrywy skrzydłowe (u innych żuków brak tej cechy).

Żuk wiosenny (Trypocopris vernalis)
© Cosmin Manci - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Obszar występowania tego gatunku to Europa i Azja Mniejsza. To pospolity u w Polsce chrząszcz, występuje głównie w lasach, czasem na otwartych terenach.

Tryb życia i zachowanie

Późnym latem i jesienią chrząszcze te budują podziemne norki i korytarze z komorami lęgowymi. Żuki wiosenne mają zwyczaj toczyć gnojowe kulki do tych miejsc.

Morfologia i anatomia

Chrząszcz ten dorasta do 12-20 mm.

Pożywienie

To koprofag. Chrząszcz ten żywi się odchodami ssaków. Spija też soki drzew ze ściętych pni oraz żeruje na niektórych grzybach.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w zakopanych w ziemi odchodach. Larwy wylęgają się dopiero wiosną następnego roku i żerują na odchodach. Dorosłe owady pojawiają się latem.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To jeden z najczęściej spotykanych żuków w Polsce.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-30, GAT-1429

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Żuk wiosenny
        

Okres obserwacji żuka wiosennego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

ikonaBycznik, tyfeusz
Typhaeus typhoeus
ikonaPlug pospolity
Aphodius fimetarius
ikonaŻuk gnojowy
Geotrupes stercorosus


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.