Gopherus agassizii

 (Gopherus agassizii)

© PixyNL – stock.adobe.com

Gopherus agassizii to gatunek żółwia lądowego zaliczanego do żółwi norowych, o silnych przednich kończynach. Ubarwienie brązowe. Karapaks wysklepiony z żółtawymi przebarwieniami.

Występowanie i środowisko

Występuje na terenach suchych w Ameryce Północnej od Los Angeles po Park Narodowy Wielkiego Kanionu.

Tryb życia i zachowanie

Kopie nory, w których chroni się przed upałami.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi do 50 cm, a ciężar ciała do 680 g.

Rozmnażanie

Samica składa jaja kilka razy w sezonie.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów


Jaki jest największy żółw na świecie?
Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?

Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.35 / 72.29%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Chris Mattison – Gady i płazy - fakty o zwierzętach świata, 978-83-7073-584-5, Multico

© medianauka.pl, 2023-06-25, GAT-611468




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.