Gopherus berlandieri

Gopherus berlandieri to gatunek żółwia lądowego zaliczanego do żółwi norowych. Ubarwienie brązowe z żółtymi przebarwieniami. Karapaks silnie wysklepiony. Przednie kończyny są przystosowane do kopania w ziemi.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

 (Gopherus berlandieri)

© Vladimir Wrangel – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje na suchych terenach w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Potrafi kopać nory, w których chroni się przed upałem.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Xerobates berlandieri Agasiz, 1857

Pokrewne gatunki gadów


Jaki jest największy żółw na świecie?


Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Chris Mattison – Gady i płazy - fakty o zwierzętach świata, 978-83-7073-584-5, Multico

© medianauka.pl, 2023-06-26, GAT-611489




©® Media Nauka 2008-2023 r.