Żółw norowy

Żółw norowy (Gopherus polyphemus)

© Steve Byland – stock.adobe.com

Żółw norowy (Gopherus polyphemus) to gatunek żółwia lądowego. U samców od brzusznej strony widoczny jest wyrostek. Pancerz brązowy w jaśniejsze plamy.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten żyje w Ameryce Północnej. Preferuje tereny piaszczyste, suche, trawiaste.

Tryb życia i zachowanie

Samce walczą o samice, kalecząc się wzajemnie za pomocą rogowego wyrostka. Wyrostek ten ułatwia także kopanie nor w ziemi o długości od 3 do 12 m. Gad ten przebywa wyłącznie na lądzie. Podczas silnych upałów żółw norowy przebywa w schronieniu.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi 35 cm.

Pożywienie

Zjada rośliny, w tym liście, kaktusy i owoce. Rzadziej poluje na owady.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w liczbie od 4 do 7.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W norze wykopanej przez tego żółwia można spotkać także płazy, grzechotniki, gryzonie, oposy, jenoty, króliki. Zwierzęta te potrafią dzielić norę jednocześnie z żółwiem.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów


Jaki jest największy żółw na świecie?
Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?

Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
18.33 / 76.38%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Hanna Dobrowolska – Gady zwierzęta świata, ISBN 83-01-00957-8, PWN 1981
  • Chris Mattison – Gady i płazy - fakty o zwierzętach świata, 978-83-7073-584-5, Multico
  • Włodzimierz Juszczyk – Mały słownik zoologiczny – Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978

© medianauka.pl, 2020-08-26, GAT-611490




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.