Meroles anchietae

 (Meroles anchietae)

© EcoView – stock.adobe.com

Meroles anchietae to gatunek jaszczurki właściwej o osobliwym wyglądzie. Głowa z dużymi tarczkami, pysk ostro zakończony, o łopatowatym kształcie. Spód białawy, wierzch piaskowy z ciemnym, deseniem, przypominającym nieco zarys plastra miodu. Nasada ogona gruba.

Występowanie i środowisko

To jaszczurka pustynna z zachodnich obszarów Namibii i południowo-zachodniej części Angoli w Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
18.03 / 75.13%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2023-07-04, GAT-1837




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.