logo



Netta

Netta to rodzaj ptaków z rodziny kaczkowatych, do którego zaliczamy 3 gatunki, z czego w Polsce tylko 1.

W wyglądzie występuje dymorfizm płciowy. W upierzeniu więcej czerni i bieli, zaś samic - brązów. Samce mają jaskrawy dziób.

Gatunki

Wykaz gatunków.


HełmiatkaHełmiatka PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący Bardzo nieliczny

Netta rufina

o jedna z najrzadszych kaczek środkowej części Europy. Czasem kaczka ta podrzuca jak kukułka swoje jaja do gniazd innego gatunku kaczek. To ptak wędrowny. Pokarm zbiera z powierzchni wody lub pod wodą.


Hełmiatka czerwonooka
Hełmiatka czerwonooka

Netta erythrophthalma

Hełmiatka czeronooka (Netta erythrophthalma) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Samiec ma ciemne upierzenie, brązowe skrzydła. Oczy z czerwoną tęczówką. Dziób szaroniebieski z czarnym zakończeniem. Samica brązowa z biała plamą na głowie.


Hełmiatka różowodziobaHełmiatka różowodzioba

Netta peposaca

Hełmiatka różowodzioba (Netta peposaca) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Samiec ma czarne upierzenie, skrzydła szare z drobnymi prążkami. Oczy mają czerwone tęczówki. Dziób z nabrzmieniem u nasady, różowy z czarnym zakończeniem.




Zdjęcia - galeria



Występowanie i środowisko

Ptaki te występują w Europie, Azji, Ameryce Południowej i Afryce.

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Hełmiatka: Okres występowania w Polsce hełmiatki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

© medianauka.pl, , RODZAJ-220
Data aktualizacji artykułu: 2021-05-03





Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.