Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Hełmiatka
(Netta rufina)

Hełmiatka (Netta rufina) to dość duża kaczka, skrajnie u nas nieliczna. Samiec ma czerwony dziób, rdzawą głowę, brązowy wierzch, pierś i spód są czarne, a boki białe. Samica ma kolor brązowy, policzki i szyja aż po pierś są szarawe. Kaczka ta ma dość dużą głowę i krępą budowę ciała.

Hełmiatka (Netta rufina)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Hełmiatka (Netta rufina)
Nazwy obce
angielska: Red-crested Pochard
niemiecka: Kolbenente
czeska: Zrzohlávka rudozobá
francuska: Nette rousse
hiszpańska: Pato colorado
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1773)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Hełmiatka - mapa występowania na świecieHełmiatka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 53 cm do 57 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 84 cm do 90 cm.
Ciężar: od 800 g do 1.4 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

W Polsce gniazduje tylko kilkanaście par. W okresie lęgowym zamieszkuje otwarte zbiorniki wód śródlądowych, z porośniętymi roślinnością brzegami. Najczęściej można ją spotkać na jeziorze Łukajno na Mazurach, na stawach "Łężczak" blisko Raciborza. To jedna z najrzadszych kaczek środkowej części Europy.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Pokarm zbiera z powierzchni wody lub pod wodą. Największą aktywność przejawia o świcie i o zmierzchu. Potrafi nurkować.

Pożywienie

Zjada rośliny (wszystkie ich części). Taką dietę uzupełnia drobnymi organizmami wodnymi.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazduje na ziemi, w pobliżu wody, najczęściej w trzcinowiskach. Zdarza się, że samica uprawia pasożytnictwo lęgowe. Swoje jaja podrzuca najczęściej krzyżówce. Samica składa od 6 do 10, czasem nawet 14 jaj. Okres inkubacji wynosi 26-28 dni. Po 45-50 dniach pisklęta są zdolne do lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Nie tylko kukułka potrafi podrzucić swoje jaja do gniazda innego gatunku. Kaczka hełmiatka też to robi, ale tylko czasem.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-14, GAT-801


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
hełmiatka
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce hełmiatki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.