Kaczuszka afrykańska

© hstiver – stock.adobe.com
Kaczuszka afrykańska (Nettapus auritus) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Samiec ma biały przód głowy, ciemnozieloną czapeczkę z wierzchu, po bokach szyi zielona plama z ciemnym skrajem. Na szyi biała obroża. Wierzch ciemnozielony. Pierś, boki kasztanowate, spód jasny. Nogi ciemne, dziób jasnopomarańczowy z czarnym końcem. Samica ma biało-szarą głowę z ciemną czapeczką, bez zielonej plamy i białej obroży. Ma też ciemniejszy dziób.
Występowanie i środowisko
Ptak ten występuje w Afryce.
Morfologia i anatomia
Długość ciała wynosi 30-33 cm.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Pokrewne gatunki ptaków
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek – Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
© medianauka.pl, 2021-04-27, GAT-5933/7555
Złote jajo – Bonus Premium ⭐
To złote jajo jest dostępne w Premium.
- brak reklam na całym serwisie
- symulacje i wirtualne laboratorium
- pełne atlasy przyrody
- wszystkie kursy z zapisem postępów
- dodatkowe karty pracy do druku
- rozwiązania kart pracy krok po kroku
- lektor i wszystkie audiobooki
- pełny Kalendarz Ogrodnika
+ 2762 ćwiczeń Premium
Włącz Premium




