logo



Nettapus

Nettapus to rodzaj ptaków z rodziny kaczkowatych, do którego zaliczamy 3 gatunki, z czego nie występuje żaden.

Upierzenie barwne.

Gatunki

Wykaz gatunków.


Kaczuszka afrykańska
Kaczuszka afrykańska

Nettapus auritus

Kaczuszka afrykańska (Nettapus auritus) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Samiec ma biały przód głowy, ciemnozieloną czapeczkę z wierzchu, po bokach szyi zielona plama z ciemnym skrajem. Na szyi biała obroża. Wierzch ciemnozielony. Pierś, boki kaszt


Kaczuszka azjatyckaKaczuszka azjatycka

Nettapus coromandelianus

Kaczuszka azjatycka (Nettapus coromandelianus) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Samiec ma białe upierzenie z ciemną czapeczką, czarną obrożą na piersi, ciemnym ogonem i ciemnozielonym wierzchem.



  • Kaczuszka australijska (Nettapus pulchellus)

Zdjęcia - galeria



Występowanie i środowisko

Ptaki te występują w Azji, Afryce i Australii.

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, , RODZAJ-222
Data aktualizacji artykułu: 2021-05-03







Polecamy w naszym sklepie

Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
kolorowe skarpetki góra lodowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.