Parasuta spectabilis

 (Parasuta spectabilis)

© Fotolia Premium – stock.adobe.com

Parasuta spectabilis to wąż z rodziny zdradnicowatych. Ubarwienie pomarańczowo-brązowawe z kilkoma czarnymi plamami na wierzchu głowy. Brzegi łusek jaśniejsze.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Australii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
18.34 / 76.42%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2020-09-04, GAT-612336




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.