Pelomeduza afrykańska

Pelomeduza afrykańska (Pelomedusa subrufa)

© EcoView – stock.adobe.com

Pelomeduza afrykańska (Pelomedusa subrufa) to gatunek żółwia z rodziny pelomeduzowatych. Karapaks owalny, dość płaski, ciemny z wierzchu, żółtawy od spodu. Skóra jasnobrązowa.

Występowanie i środowisko

To żółw afrykański, związany ze środowiskiem wodnym śródlądowym.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi ziemno-wodny tryb życia. Podczas pory suchej pelomeduza ta poszukuje innych zbiorników wody lub miesiącami hibernuje zagrzebana w ziemi.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 20-30 cm.

Pożywienie

Odżywia się pokarmem pochodzenia zwierzęcego. Jest też padlinożercą.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To żółw czyściciel, z którego usług korzystają czasem duże ssaki.

Inna nazwa to żółw hełmiasty.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.26 / 71.92%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hanna Dobrowolska – Gady zwierzęta świata, ISBN 83-01-00957-8, PWN 1981
  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod red. Dariusz Fedora, praca zbiorowa – Wielka Encyklopedia Zwierząt, ISBN 978-83-245-2065-7, Publicat 2008
  • Atlas gadów - Przewodnik obserwatora, ISBN 978-83-8091-586-2, Ringer Axel Springer Polska sp. z o.o. 2018
  • Praca zbiorowa – Encyklopedia zwierząt – gady i płazy, ISBN 83-85152-31-8, Elipsa 1992

© medianauka.pl, 2023-07-12, GAT-1960




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.