Logo Media Nauka

Aleksandretta obrożna

Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri) to gatunek papugi z Indii, dość często spotykany w hodowlach. Brak dymorfizmu płciowego, poza różnicami w ubarwieniu głowy i szyi. Gatunek nominatywny jest zielony z ciemną obrożą, biegnącą przez gardło i pod policzkami. Dziób jest czerwony. Czerwonawa jest też obwódka oka.

W hodowli spotykane są odmiany: brązowy szek, jasnogłowy szek, turkusowa, szek par-blue, lutino (żółta), niebieska, szek, siatkoskrzydła.

Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri)
© Prakash - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Papuga ta żyje w Indiach i na Sri Lance. Co ciekawe w USA, Singapurze, Europie (w tym w Wielkiej Brytanii) żyją populacje zbiegłe z hodowli. W Sudanie (Afryka) żyje podgatunek tej papugi. Preferuje lasy, zarośla, sawanny wzdłuż rzek. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Papuga ta żyje około 25 lat. Gatunek ten jest odporny na niskie temperatury.

Młode, co ważne odizolowane ptaki, bardzo szybko uczą się mówić.

Morfologia i anatomia

Aleksandretta obrożna dorasta do 41 cm długości ciała.

Pożywienie

To ptak roślinożerny.

Rozmnażanie

Gody poprzedza rytuał. Samiec w podskokach okrąża samicę, kłaniając się co chwilę. Zwraca pokarm i oddaje go samicy. Samica znosi 4-5 jaj. Jaja są kuliste. Okres inkubacji trwa do 24 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Płeć można rozróżnić dopiero po 2-3 latach życia. Gatunek ten sprowadzono do Europy już w czasach starożytnych. O papudze tej wspomina sam Archimedes w swoich zapiskach.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To bardzo popularny gatunek papugi w domowych hodowlach. Występuje wiele mutacji.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Papugi te można trzymać w wolierze (z osłoniętą częścią) nawet zimą. Woliera powinna mieć około 4-5 m długości.

Pokarm: Podajemy mieszankę dla papużek falistych, kwiaty, pąki roślin, owoce, nasiona, warzywa, żwirek mineralny.

Rozmnażanie: Gniazdo zakłada w styczniu. Budka powinna mieć rozmiar podstawy 25 cm na 25 cm. Jej wysokość powinna wynosić minimum 50 cm. Otwór wejściowy - 8 cm. Na gniazdo samica potrzebuje wióry, drewniane elementy. Jaja wysiaduje tylko samica. Samicę i pisklęta karmi samiec.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2018-08-25, GAT-2733


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
ikonaAmazonka pąsowa
Amazona vinacea
ikonaAra hiacyntowa
Anodorhynchus hyacinthinus
ikonaAra zielona
Ara militaris
ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
ikonaLorysa górska
Trichoglossus haematodus
ikonaLorysa tęczowa
Trichoglossus moluccanus
ikonaŁąkówka turkusowa
Neophema pulchella
ikonaMnicha nizinna
Myiopsitta monachus
ikonaNierozłączka czarnogłowa
Agapornis personatus
ikonaNierozłączka czerwonoczelna
Agapornis roseicollis
ikonaNierozłączka Fischera
Agapornis fischeri
ikonaPapużka falista
Melopsittacus undulatus
ikonaRozella białolica
Platycercus eximius
ikonaRozella czarnogłowa
Barnardius zonarius
ikonaRozella królewska
Platycercus elegans
ikonaRudosterka zielonolica
Pyrrhura molinae
ikonaSzkarłatka królewska
Alisterus scapularis
ikonaŚwiergotka seledynowa
Psephotus haematonotus
ikonaŻako
Psittacus erithacus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.