Aleksandretta obrożna

Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri) to gatunek papugi z Indii, dość często spotykany w hodowlach. Brak dymorfizmu płciowego, poza różnicami w ubarwieniu głowy i szyi. Gatunek nominatywny jest zielony z ciemną obrożą, biegnącą przez gardło i pod policzkami. Dziób jest czerwony. Czerwonawa jest też obwódka oka.

W hodowli spotykane są odmiany: brązowy szek, jasnogłowy szek, turkusowa, szek par-blue, lutino (żółta), niebieska, szek, siatkoskrzydła.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Papuga ta żyje w Indiach i na Sri Lance. Co ciekawe w USA, Singapurze, Europie (w tym w Wielkiej Brytanii) żyją populacje zbiegłe z hodowli. W Sudanie (Afryka) żyje podgatunek tej papugi. Preferuje lasy, zarośla, sawanny wzdłuż rzek. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Papuga ta żyje około 25 lat. Gatunek ten jest odporny na niskie temperatury.

Młode, co ważne odizolowane ptaki, bardzo szybko uczą się mówić.

Morfologia i anatomia

Aleksandretta obrożna dorasta do 41 cm długości ciała.

Pożywienie

To ptak roślinożerny.

Rozmnażanie

Gody poprzedza rytuał. Samiec w podskokach okrąża samicę, kłaniając się co chwilę. Zwraca pokarm i oddaje go samicy. Samica znosi 4-5 jaj. Jaja są kuliste. Okres inkubacji trwa do 24 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Płeć można rozróżnić dopiero po 2-3 latach życia. Gatunek ten sprowadzono do Europy już w czasach starożytnych. O papudze tej wspomina sam Archimedes w swoich zapiskach.



Hodowla - informacje dla hodowców

Parametry i informacjeOpis
Informacje ogólne o gatunku To bardzo popularny gatunek papugi w domowych hodowlach. Występuje wiele mutacji.
Rodzaj klatki i wyposażeniePapugi te można trzymać w wolierze (z osłoniętą częścią) nawet zimą. Woliera powinna mieć około 4-5 m długości.
PokarmPodajemy mieszankę dla papużek falistych, kwiaty, pąki roślin, owoce, nasiona, warzywa, żwirek mineralny.
RozmnażanieGniazdo zakłada w styczniu. Budka powinna mieć rozmiar podstawy 25 cm na 25 cm. Jej wysokość powinna wynosić minimum 50 cm. Otwór wejściowy - 8 cm. Na gniazdo samica potrzebuje wióry, drewniane elementy. Jaja wysiaduje tylko samica. Samicę i pisklęta karmi samiec.
Ograniczenia prawne
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta himalajska
Psittacula himalayana
ikonaAleksandretta różana
Psittacula alexandri
ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
ikonaAleksandretta większa
Psittacula eupatria
Papugi wschodnie
Papugi wschodnie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2018-08-25, GAT-2733






Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.