Aleksandretta większa

Aleksandretta większa (Psittacula eupatria) to gatunek papugi o zielonym upierzeniu z czarno-różową obrożą na szyi. Kark i policzki mają niebieskawy odcień. Charakterystyczne są też czerwonawe plamy na skrzydłach. Papuga ta ma duży dziób w kolorze czarno-żółtym. Samica nie ma obroży i ma bardziej matową kolorystykę pierza. Gatunek spotykany w hodowlach.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

To papuga azjatycka, gdzie zamieszkuje wilgotne lasy, namorzyny i tereny rolnicze ba południu kontynentu.

Tryb życia i zachowanie

Aleksandretta większa żyje około 35 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40-58 cm.

Pożywienie

Aleksandretta większa żywi się głównie nasionami, pąkami, kwiatami, owocami oraz nektarem.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach, czasem na budynkach. W złożeniu 2-4 jaja. Czas wysiadywania wynosi 24 dni.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta himalajska
Psittacula himalayana
ikonaAleksandretta różana
Psittacula alexandri
ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
Papugi wschodnie
Papugi wschodnie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-01-20, GAT-7058




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.