Logo Media Nauka

Facebook

Aleksandretta większa (Psittacula eupatria)
© assoonasrp - Fotolia.com

Aleksandretta większa

Aleksandretta większa (Psittacula eupatria) to gatunek papugi o zielonym upierzeniu z czarno-różową obrożą na szyi. Kark i policzki mają niebieskawy odcień. Charakterystyczne są też czerwonawe plamy na skrzydłach. Papuga ta ma duży dziób w kolorze czarno-żółtym. Samica nie ma obroży i ma bardziej matową kolorystykę pierza. Gatunek spotykany w hodowlach.

Występowanie i środowisko

To papuga azjatycka, gdzie zamieszkuje wilgotne lasy, namorzyny i tereny rolnicze ba południu kontynentu.

Tryb życia i zachowanie

Aleksandretta większa żyje około 35 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40-58 cm.

Pożywienie

Aleksandretta większa żywi się głównie nasionami, pąkami, kwiatami, owocami oraz nektarem.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach, czasem na budynkach. W złożeniu 2-4 jaja. Czas wysiadywania wynosi 24 dni.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-20, GAT-7058




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAleksandretta chińska
Psittacula derbiana
ikonaAleksandretta obrożna
Psittacula krameri
ikonaAleksandretta śliwogłowa
Psittacula cyanocephala
Papugowate
Papugowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.