Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Bączek (Ixobrychus minutus)

Bączek (Ixobrychus minutus) to jedna z najmniejszych czapli na świecie. Czubek głowy i grzbiet oraz ogon samca są czarne (u samicy brązowe). Reszta jest płowa, z dobrze widocznym kreskowaniem. Od głowy przez szyję ciągną się jasne pasy. W okresie rozrodu dziób jest czerwonawy, później staje się żółty.

Bączek (Ixobrychus minutus)
© ryzhkov_sergey - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Bączek (Ixobrychus minutus)
Nazwy obce
angielska: Common Little Bittern, Little Bittern
niemiecka: Zwergdommel
czeska: Bukáček malý
francuska: Blongios nain
hiszpańska: Avetorillo común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bączek - mapa występowania na świecieBączek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 33 cm do 38 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 50 cm do 58 cm.
Ciężar: od 65 g do 170 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w dość dużym rozproszeniu w Europie, jest obecny w Azji oraz w Afryce. W Polsce jest bardzo nielicznym ptakiem lęgowym (zaledwie kilkaset par).

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi skryty tryb życia. Większość czasu przebywa w szuwarach. Ptak ten poza lęgami jest samotnikiem. Przejawia zachowania terytorialne. Przejawia aktywność dzienną, ale i nocną również. Najbardziej jest aktywny o zmierzchu i o świcie.

Pożywienie

Łowi ryby, żaby, a także owady.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Samiec buduje gniazdo i wabi do niego samicę. Gdy to się nie uda, samiec przystępuje do budowy nowej konstrukcji w innym miejscu. Gniazdo budowane jest nad wodą. Samica składa od 4 do 9 jaj, których wysiadywanie trwa 17-19 dni. Pisklęta są karmione przez oboje rodziców.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-05-09, ART-GAT794


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
bączek
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Możliwość obserwacji w Polsce bączka.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy