logo

Bączek ciemny

Bączek ciemny (Ixobrychus sturmii) to gatunek ptaka z rodziny czaplowatych. Upierzenie ciemnoszare z wierzchu z rdzawym przebarwieniem u nasady skrzydeł. Spód jasnożółty z czarnymi pasami. Wokół oczu niebieskawa plama. Dziób ciemny, dość krótki. Nogi żółtawe. Samiec i samica są podobne. Młode osobniki mają brązowy wierzch, łuskowaty, rdzawy spód i jaśniejszy dziób.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Afryce na południe od Sahary. Zasiedla podmokłe tereny leśne, trawiaste.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25-30 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 50 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2021-06-27, GAT-5901




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBączek amerykański
Ixobrychus exilis
ikonaBączek czarny
Ixobrychus flavicollis
ikonaBączek żółtawy
Ixobrychus sinensis
ikonaBączek
Ixobrychus minutus
Czaple, czaplowate
Czaple, czaplowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Nik Borrow, Ron Demey - Birds of Ghana, ISBN 978-1-4081-2279-2, HELM 2010


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.